OPERAClONl NlS FUQlSHËM/ Ja si do të rihapen dosjet e Metës, Berishës dhe Bashës nga SPAK

  0
  1629

  Struktura e Posaçme Antikor.rupsion, or;gani më i ri i sistemit të drejtësisë do të ketë mundësinë të hapë çështje që janë mbyllur nga prokurorët vite më parë. Ky është një paraIajmërim i fortë për të zgjidhë zyrtarët që kanë mbyllur çështjet e tyre korr uptive.

  Me ngritjen e or;ganeve të reja të drejtësisë do të ketë edhe rihapje të dosjeve të b ujshme. Një gjë të tillë e paraIajmëroi dje avokati Saimir Vishaj, ndërsa zbuloi edhe mënyrën sesi do të mund të realizohet një diçka e tillë.

  Në një prononcim për gazetën “Sot”, Vishaj deklaroi se me konstituimin e Strukturës së Posaçme Antikor.rupsion do të jetë e mundur që të ketë rihetim për dosjet e kr.imit të organizuar dhe kor.rupsionit që nga viti 1991. Sipas tij, një të drejtë të tillë SPAK-ut ia jep ligji, ndërsa sqaroi se pjesë e këtyre dosjeve janë edhe ato që njihen si çështje të nxe hta ose dosje të b ujshme.

  “Të gjitha veprat pe.nale që kanë filluar nga prokuroritë e rretheve të ndryshme në lidhje me kor.rupsionin dhe që janë pezulluar ose pushuar, ligji ia jep të drejtën SPAK që të vendosë shfuqizimin e vendimit të pushimit apo të pezullimit. Përmes strukturave të reja do të jetë e mundur që të ketë edhe një rihapje dosjesh të b ujshme. Objekt i punës së SPAK është kor.rupsioni dhe kr.imi i organizuar. Këtu mund të bëjë pjesë edhe afera e Rrugës së Kombit. Nëse një çështje është kor.rupsion dhe kr im i organizuar, sigurisht që do të kalojë në SPAK”, tha Saimir Vishaj.

  Kryetari i Shoqatës së Avokatëve Pen.alistë nënvizoi se SPAK do të thotë që të gjithë zyrtarët apo politikanët që i kanë sh pëtuar drejtësisë duke mbyllur dosjet në ngarkim të tyre tani janë të rre zikuar. Vishaj shpjegoi se dosjet e tyre do të jenë objekt i punës së SPAK, ndërsa shtoi se paralelisht do të vijojë edhe h etimi pasuror për ta.

  “Edhe sikur ata, drejtorë, ministra, ish-ministra, ish-kryeministra, presidentë, të cilët kanë pasur dosje kor.rupsioni dhe që këto dosje në një farë mënyre janë urdhëruar nga shefat e tyre për tu mbyllur, SPAK do t’i hapë pavarësisht ngjyrimeve politike këto dosje.

  Prandaj ka zyrtarë të lartë që janë të tm.erruar nga kjo reformë. Kjo nuk varet më as nga Prokurori i Përgjithshëm, as nga Presidenti i Republikës. SPAK ka të drejtë totale të hetojë çdo zyrtar, madje edhe Prokurorinë e Përgjithshëm, ka pavarësi totale. Kjo është një risi. Do të shkojnë paralelisht, si dosjet për kor.rupsion, edhe dosjet për pastrim të produkteve të veprave pe.nale”, u shpreh Saimir Vishaj.

  Të rr ezikuarit

  Hapja e dosjeve të b ujshme do të thotë se më të rre.zikuarit nga SPAK janë emrat e ish-kryeministrit Sali Berisha, presidentit Ilir Meta dhe kreut të PD, Lulzim Basha. Për të tre këta emra ka çështje nën h etim, apo ka pasur edhe më parë. Nëse i marrim me radhë emrat, ndaj presidentit Ilir Meta ka dy h etime.

  I pari është gjatë kohës që ai ishte ministër i Energjisë, ku u ak uzua nga Dritan Prifti për kor.rupsion. Pra bëhet falë për videon e famshme, por që kreu i shtetit doli i pafajshëm. Ndërsa akuza e dytë ka të bëjë me çështjen CEZ-DIA. Ndaj tij ka një padi nga juristi Romeo Kara.

  Sa i takon Berishës, ai është nën h etim momentalisht për “Shpërdorim detyre” mbi bazë të dy padive që ka bërë po juristi Romeo Kara. Në një padi ai ak.uzohet për shpërdorim detyre sa i takon privatizimit të ish-OSSH, ndërsa në padinë e dytë ak.uzohet për paktin me DIA.

  Por firma e tij figuron dhe te shumë privatizime. Sa i takon Bashës, ndaj tij ka shumë ak uza për shpërdorim detyre. E para është rruga Durrës-Kukës, ku ai i shpëtoi drejtësisë, ndërsa e dyta ka lidhje me lejet e dhëna kur ai ishte kryetar i Bashkisë së Tiranës. Të gjitha çështjet e lartpërmendura që janë mbyllur mund të rihapen me ngritjen e SPAK.

  Në listën e të rrez ikuarve bëjnë pjesë edhe shumë ish-ministra të PD. Një pjesë e mirë prej tyre janë kaIIëzuar në prokurori për ska ndale, ku vlen të përmendim: Ridvan Bode dhe Sherefedin Shehu për skan.dalin me rrugën Durrës-Kukës, pasi morën kredi me interes shumë më të lartë se normalja; Genc Ruli dhe Florion Mima për privatizimin e OSSH; Arben Imami i paditur katër herë në prokurori për abu.zime me tendera dhe me pajisjen e përgjimit, etj. pra të gjitha dosjet e bujshme me ngritjen e SPAK do shkojnë drejt rihapjes.