Pamje të rraIIa/ Situata TRAGJlKE që mori 50 milionë jetë, si u Iuftua GRlPl spanjoll 100 vite më parë (Foto)

  0
  240
  CopyAMP code
  CopyAMP code

  Fotografi bardhezi të 100 viteve më parë janë rikthyer me ngjyra, për të treguar se si personeli mjekësor luf toi kundër g ripit spanjoll në vitin 1918, në një kohë ku mjekët dhe infermierët në të gjithë botën po përbaIIen me një tjetër k rizë shëndetësore, për shkak të pë;rhapjes masive të kor;onavi rusit të ri, Co vid-19.

  Në fotografi duken qendra të ndryshme komunitare dhe fusha sportive në Shtetet e Bashkuara, që janë shndërruar në spitaIe të përkohshme për t’u kujdesur për të së murët.

  Ndërsa kinematë ishin të mbyllura dhe njerëzit të detyruar të mbanin maska në fytyrë kur dilnin në ambiente të hapura ose përdornin ambientet publike. Fotografitë e tjera tregojnë situatën trag jike dhe në vende të tjera, si Kanadaja dhe Franca.

  Së mundja, e cila shpërt heu pas nisjes së L;uftës I Botërore, u përhap me shpejtësi në të gjithë globin, duke marrë je;tën e mbi 20 milionë personave, edhe pse historianë të ndryshëm e çojnë këtë shifër në 50 milionë.

  Vala e parë e vi;rusit, që ishte një m;utacion i gr;ipit të zakonshëm, kaloi pa u vënë re, pasi njerëzit shëroheshin brenda 2-3 ditëve, por vala e dytë ishte vr astare, pasi njerëzit hu mbnin je;tën vetëm pak orë pasi shfaqnin simptomat e para, ku ndër të tejra, Iëkura u merrte një ngjyrë bIu, ndërsa mu;shkëritë mbusheshin me ujë, duke bërë që të mby;teshin. Pa;ndemia u ndal vetëm me ardhjen e verës së vitit 1919.

  Gr;ipi u di;agnostikua fillimisht në Spanjë, prandaj edhe mori emrin g;1ripi spanjoll, por shumë kërkues kanë thënë se origjina e tij ishte Kina, për të mbërritur më pas në Europë.