December 3, 2023
Lajme

ΡΙas “bόmba e madhe” e υendosur nga Perëndimi në Moskë, Rusia po shkatërrohet plotësisht, dalin të dhënat sekrete të brendshme që Vladimir Putin po i fsheh

Presidenti rus Vladimir Putin kërcënon se do të përdorë bombën atomike, por për të luftuar po vjedh përçues energjie nga frigoriferët. Edhe përshkallëzimi i fundit nga Vladimir Putin zvogëlohet shumë përballë të dhënave të fshehta mbi efektet katastrofike të sanksioneve në ekonominë ruse. “Rusia është drejt katastrofës ekonomike,” shpjegon Jeffrey Sonnenfeld, profesor i Shkollës së Menaxhimit të Yale, autor i raportit mbi ndikimin tronditës të sanksioneve në ekonominë ruse Sipas tij, vendimi i tij i fundit konfirmon dëshpërimin e tij.

Putin po luan blofin

Sipas ekspertit, të thuash se ekonomia ruse nuk ka humbur asgjë është një blof aq i madh sa që as mbështetësit e saj më të vendosur në Rusi nuk do ta besonin. Efektet e sanksioneve janë të qarta dhe të dukshme: inflacioni po rritet, papunësia është në rritje, prodhimi industrial është i ngadalshëm, qendrat tregtare janë plot me dyqane të mbyllura dhe Putini është detyruar të mbyllë të dhënat ekonomike dhe statistikat mbi tendencat e të ardhurave. Për më tepër, eksportet e naftës së papërpunuar nga deti në shtator gjithashtu ranë dhe vlerësimet për tetorin parashikojnë një goditje të mëtejshme për të ardhurat e Moskës”.

Rusia drejt kolapsit

“Nga Fondi Monetar Ndërkombëtar është thënë se në një afat të shkurtër do të ulin në mënyrë drastike parashikimet e PBB-së ruse për tremujorët e ardhshëm. Efektet e tërheqjes masive të kompanive të huaja dhe sanksioneve ndikuan në çdo levë produktive. Dhe mobilizimi i pjesshëm ushtarak, me të cilin Putin ka filluar zyrtarisht të përgatisë vendin e tij për luftë, është konfirmimi dhe shenja e prekshme se sa i dëshpëruar është ai”, thotë ndër të tjera eksperti.

Shantazhi me gazin, fundos Carit

“Lufta e gazit e Putinit po rezulton të jetë një llogaritje e gabuar katastrofike dhe vetëshkatërruese. Qëllimi i vetëm ishte shkatërrimi i unitetit evropian, i cili në vend të kësaj u rezistoi kërcënimeve dhe Rusia humbi blerësin e saj më të rëndësishëm. Tregu evropian përbënte 89% të totalit të eksporteve të gazit, ndërsa Evropa arriti një kulm varësie prej 43%. Pavarësisht besimit të Putinit në “strumbullarin drejt lindjes”, është e pamundur të ridrejtohen eksportet e gazit në Azi, pasi gazi rus është 90% përçues, jo i lëngshëm. Me vetëm një tubacion që lidh Rusinë me Kinën-që ka 1/10 e kapacitetit të sistemit evropian të tubacioneve-Moska do të shohë tkurrjen drastike të fitimeve të saj. Përveç kësaj, Putini po zbulon se miqësia “e pakufi” me Xi Jinping ka disa kufij.

Kina dhe India nuk e ndihmon dot

“Tavani i çmimit të naftës është tashmë një goditje e rëndë. Rusia është prodhuesi më joefikas i naftës në botë, aq sa duke e shitur atë me çmime ultra të zbritura në Indi, Kinë dhe Indonezi, mezi mund të përballojë kostot. Vlerësimet e Departamentit të Thesarit dhe Departamentit Amerikan të Shtetit, në lidhje me propozimin e G7 për tavanin e çmimit të naftës, parashikojnë një tkurrje të mëtejshme të të ardhurave ruse të paaftë për të ndikuar në stabilitetin e tregut global”. Është qesharake. Përveç gazit, Kina dhe India tashmë po blejnë vëllime më të mëdha nafte nga Rusia, por nuk mund të blejnë aq shumë. Të dy kanë stoqe të plota dhe duhet të mbledhin blerjet. Shpresa e vetme e Putinit është të gjejë një mënyrë për t’i bërë njerëzit e tij të pinë naftë. Ai mund të vazhdojë t’i shesë lumenj nafte Kinës dhe Indisë, por me kufirin e çmimit do të marrë disa cent për fuçi, ndërsa shpenzimet për luftën dhe për të ndaluar kolapsin ekonomik do të vazhdojnë të rriten.”

Putin i dëshpëruar

Siç doli nga raportet e ushtrisë ukrainase, edhe gjysmëpërçues të marrë nga frigoriferët u gjetën brenda armëve ruse të gjetura në terren, një shenjë se sa e dëshpëruar është Rusia dhe se deri më tani ajo nuk është në gjendje të sigurojë as komponentët thelbësorë. Kina ka ulur eksportet me më shumë se 50% dhe Moskës i është dashur të tërhiqet nga furnizimet e dobëta ushtarake nga Irani dhe Koreja e Veriut. Kjo do të thotë se Putini është në tubacionin e gazit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *