Lajme

12 fakte të ÇUDlTSHME që as në shkollë nuk i mëson

Në epokën e internetit, çdokush mund të zbulojë mijëra fakte për botën. Megjithatë, ekzistojnë fakte të cilat nuk mund të besohen. Për shembull, se arinjtë e bardhë nuk janë aspak të bardhë dhe që kërpudhat janë më shumë kafshë sesa bimë. Këtu do të gjeni 12 fakte të vërteta për ju që ndoshta nuk i keni menduar ndonjëherë.

Nëse bini nëpër Tokë, do t’ju duhen rreth 38 minuta për të arritur në anën tjetër: Fizikantët nga Universiteti McGill në Montreal kanë llogaritur se një personi do t’i duhen vetëm 38 minuta dhe 11 sekonda për të arritur në anën tjetër të planetit nëse ai bie përmes një vrimë në Tokë. Shpejtësia me të cilën personi do të fluturojë do të arrijë më shumë se 5 milje në sekondë. Sidoqoftë, këta shkencëtarë sugjerojnë gjithashtu që njerëzimi të mos presë që një tunel i vërtetë të shfaqet në të ardhmen e afërt.

Kur është në një vend të panjohur, një person ka më tendencë të shkojë në të djathtë, sesa në të majtë: Një profesor i psikologjisë, Stephen Bitgood, pretendon se në një zonë pa asnjë drejtim, një person ka tendencë të shkojë në të djathtë. Ky parim përdoret në mënyrë aktive nga tregtarët që vendosin produkte në raftet nga e majta në të djathtë duke filluar nga ato më të lira dhe duke përfunduar me ato që janë më të shtrenjta, pra, duke parashikuar trajektoren e blerësve.

Një tren u shpik 16 vjet para se një biçikletë: Treni i parë Puffing Devil u shpik në vitin 1801 nga inxhinieri anglez Richard Trevithick, ndërsa prototipi i parë i një biçiklete, pajisja me dy rrota Laufmaschine, u krijua në 1817 nga profesori gjerman – Baron Karl von Drais.

Minjtë qeshin kur gudulisen: Shkencëtarët zbuluan se minjtë janë gjitarët e tjerë të vetëm që mund të qeshin ndërsa gudulisen, ashtu si njerëzit. Sidoqoftë, minjtë qeshin vetëm nëse janë në një humor të mirë. Nëse ndjehen të dëshpëruar ose të frikësuar, reagimi ndaj gudulisjes është dukshëm më i dobët.

Leshi i arinjve polarë nuk është në të vërtetë i bardhë: Në fakt, leshi i ariut polar nuk ka pigment – është gjysmë transparent. Dhe lëkura e tyre është e zezë e cila i ndihmon ata të rrinë ngrohtë sepse e zeza thith rrezet e diellit më mirë dhe shpejton procesin e tharjes së leshit pas notit.

Shumica e yndyrës largohet nga trupi përmes nxjerrjes së frymës: Një fizikant australian, Ruben Meerman, mbajti një seri eksperimentesh dhe zbuloi se njerëzit nxjerrin yndyrë. Ai ka vërtetuar se rreth 22 lb yndyrë shndërrohet në 18,5 lb dioksid karboni që e lë trupin në formën e ajrit të nxjerrë dhe ne humbim rreth 3.5 lb në ujë (përmes urinës, djersës dhe lotëve).

o vetëm që Liza në Botën e Çudirave është një libër, por gjithashtu një sëmundje e rrallë: Sindroma e Lizës në Botën e Çudirave quhet edhe pamja e Lilliput. Është një çrregullim i rrallë neurologjik që karakterizohet nga një perceptim i shtrembëruar i botës: një person mund të shohë objekte të mëdha si të vogla, ndërsa objektet e vogla mund të shihen si gjigante prej tyre. Sëmundja u vërejt dhe u klasifikua si e veçantë në 1955.

Çokollata na bën më të zgjuar: Doktori Franz Messerli kreu një studim dhe zbuloi se konsumimi i çokollatës mund të përmirësojë aftësitë mendore të një personi. Dhe megjithëse ai rrëfeu se eksperimenti u mbajt për argëtim, ai prapë arriti të përshkruaj një lidhje të drejtpërdrejtë midis sasisë së çokollatës së konsumuar në vende të ndryshme me sasinë e laureatëve të atyre vendeve.

Punëtorët mjekësorë në Britaninë e Madhe nuk lejohen të mbajnë unaza në punë: Duart e mjekëve dhe infermierëve duhet të jenë gati për punë në çdo kohë. Por hapësira në gisht pas një unaze mund të mbetet e kontaminuar dhe mund të jetë vërtet e vështirë të hiqet. Prandaj, për të mos humbur kohën e çmuar për të hequr unazën, punëtorët e mjekësisë janë të ndaluar t’i vendosin ato. Përjashtimi i vetëm është dekorimi fetar.

Jo vetëm njerëzit mund të martohen: Nuk është pa arsye pse Erika Eiffel ka këtë mbiemër të famshëm. Ajo nuk është pasardhëse e Gustave Eiffel, ajo është … gruaja e Kullës Eiffel. Në vitin 2007, ajo zyrtarisht regjistroi martesën e saj me këtë vend të famshëm në Paris. Ajo kishte pasur një lidhje mjaft të gjatë me një hark të quajtur Lance para kullës. Meqë ra fjala, Erika Eiffel nuk është personi i vetëm që ka ndjenja të forta ndaj objekteve.

Kërpudhat në strukturën e tyre janë më shumë si kafshë sesa bimë: Të gjithë e mbajmë mend nga shkolla se kërpudhat janë një mbretëri më vete në botën e bimëve. Por studimet gjenetike molekulare kanë treguar që megjithëse kërpudhat klasifikohen veçmas nga kafshët, struktura e tyre qelizore është më afër mbretërisë së kafshëve sesa atyre të bimëve.

Ndërsa Piramidat po ndërtoheshin, mamuthët po bridhinin planetin: Megjithëse mamuthët prej leshi mendohet të kenë vdekur plotësisht deri në fund të epokës së Pleistocenit, kishte ende disa prej tyre që arritën të mbijetojnë në ishullin e largët dhe të izoluar të Wrangel. Ata jetuan atje deri rreth 4000 vjet më parë, që janë disa shekuj pasi ishte ndërtuar Piramida e Gizës.

Shkencëtarët besojnë se ky ishull i vogël u largua nga kontinenti duke mbartur një grup të vogël të këtyre gjigandëve në të, duke shpëtuar popullsinë e tyre për një periudhë mjaft të gjatë.