Arome lufte,Rusia nxjerr ne det anijen berthamore (Video)

  0
  372

  Rusia ka nxjerrë për të parën herë në det të hapur termocentralin lundrues, të etiketuar si “Titaniku bërthamor” dhe një “Çernobil lundrues”.

  Anija ‘Akademik Lomonosov’, centrali i parë lundrues bërthamor rus (FNPP), ka nisur udhëtimin e tij të parë nga Shën Petersburg në Murmansk të shtunën. “Fabrika lundruese” do të marrë karburant bërthamor në këtë port dhe pastaj do të udhëtojë në Lindjen e Largët të Rusisë. ‘Akademik Lomonosov’ pritet të vihet në shërbim në vitin 2019 në Arktik, jashtë brigjeve të Chukotka afër portit të Pevek.

  Udhëtimi i parë i kësaj anije gjigande është mbuluar gjerësisht në media, të cilat u përqendruan tek rreziqet potenciale që mund të mbajë. Media cituan ambientalistë të ndryshëm, kryesisht nga Greenpeace, të cilët menjëherë e quajtën FNPP një “Titanik bërthamor” dhe një “Çernobil lundrues”.

  Teksa ideja e një centrali të lëvizshëm bërthamor ka qenë duke lundruar në mendjet e inxhinierëve për vite, anija e re ruse është njësia e parë e prodhuar. Ndërtuesi i anijes, korporata Rosatom e Rusisë, deklaroi në mënyrë eksplicite se të gjitha rreziqet potenciale, me të cilat mund të përballet FNPP janë marrë në konsideratë gjatë ndërtimit.

   

  “FNPP është projektuar me një hapësirë ​​të madhe sigurie që tejkalon të gjitha kërcënimet e mundshme dhe i bën reaktorët bërthamorë të pamposhtur për tsunamit dhe fatkeqësitë e tjera natyrore. Përveç kësaj, proceset bërthamore në njësinë e energjisë lundruese plotësojnë të gjitha kërkesat e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) dhe nuk paraqesin ndonjë kërcënim për mjedisin, “tha zhvilluesi i anijes në një deklaratë.

  FNPP krenohet me dy reaktorë KLT-40S, të aftë për të prodhuar deri në 70 megavat energji elektrike dhe 50 gigakalori në orë energji ngrohëse. Reaktorët janë një modifikim i ri i njësive të KLT-40M të përdorura nga akullthyesja bërthamore e tipit Taymyr. Ndërsa detyra kryesore e FNPP është të furnizojë vende të largëta industriale, si dhe platformat në det të hapur të gazit dhe naftës, me energji elektrike. Një njësi e vetme mund të prodhojë energji dhe nxehtësi të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat e një qyteti me 100,000 banorë.

  FNPP është jetëgjatësi operacionale prej 40 vjetësh, e cila mund të zgjatet deri në 50 vjet. Pas përfundimit të ciklit të tij të jetës, njësia mund të merret për zëvendësim dhe mirëmbajtje të reaktorit, pa lënë pas ndonjë material të rrezikshëm.