syntax error, unexpected '<', expecting end of file

Bill Gates pIanifikon të bIIokojë diellin, pasojat katąstrofīke që mund të sjellë

Miliarderi Bill Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit që potencialisht do të reflektonte rrezet e diellit nga atmosfera e Tokës, duke shkaktuar një efekt ftohës global.

Eksperimenti i Strukturës së Kontrolluar të Stratosferës (SCoPEx), i nisur nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit,

synon të shqyrtojë këtë zgjidhje duke spërkatur pluhurin jo toksik të karbonatit të kalciumit (CaCO 3 ) në atmosferë – një aerosol që reflekton diellin dhe që mund të kompensojë efektet e ngrohjes globale.

Kërkimet e përhapura në efikasitetin e gjeoinxhinierisë diellore janë bllokuar prej vitesh për shkak të polemikave. Kundërshtarët besojnë se një shkencë e tillë vjen me rreziqe të

paparashikueshme, duke përfshirë ndryshime ekstreme në modelet e motit jo të ndryshme nga tendencat e ngrohjes që ne tashmë jemi duke parë, shkruan Forbes.

SCoPEx do të bëjë një hap të vogël në hulumtimin e tij të hershëm këtë qershor pranë qytetit Kiruna, Suedi, ku Korporata Hapësinore Suedeze ka rënë dakord të ndihmojë në lëshimin e një baloni që mbart pajisje shkencore. Nisja nuk do të lëshojë asnjë aerosol stratosferik.

Përkundrazi, do të shërbejë si një provë për të manovruar balonën dhe për të ekzaminuar sistemet e komunikimit dhe të funksionimit.

Nëse është i suksesshëm, ky mund të jetë një hap drejt një faze të dytë eksperimentale që do të lëshojë një sasi të vogël pluhuri CaCO 3 në atmosferë.