/CIA torturoi për 4 muaj njeriun e gabuar, por e lanë në rrugët e Shqipërisë kur u kuptua e vërteta

CIA torturoi për 4 muaj njeriun e gabuar, por e lanë në rrugët e Shqipërisë kur u kuptua e vërteta

E arrestojne, torturojne, por pas disa muajsh kuptojne qe ishin duke u marre me personin e gabuar.

E pastaj, e leshojne ne rruget e Shqiperise.

Një person u ndalua në mënyrë të paligjshme, në fshehtësi, dhe u dorëzua në Agjencinë Qendrore të Inteligjencës të SHBA 14 vjet më parë, gjatë programit sekret të torturës së CIA-s dhe që pasoi sulmet e 11 shtatorit 2001 në Shtetet e Bashkuara.

Personeli maqedonas i sigurisë arrestoi Khaled El-Masri, një shtetas gjerman, në kufirin me Maqedoninë më 31 dhjetor 2003 dhe e mori në pyetje në mënyrë sekrete për më shumë se tre javë.

Ata pastaj e dorëzuan atë tek agjentët e CIA-s të cilët e dërguan në Afganistan, ku e burgosën për gati katër muaj në kushte çnjerëzore dhe më pas e keqtrajtuan atë në një vend famëkeq të CIA-s.

Në fund të majit, CIA-s e ktheu El-Masrin në Europë dhe më pas e la atë në një rrugë në Shqipëri, shumë kohë pasi autoritetet amerikane kishin arritur në përfundimin se kishin gabuar e kapur njeriun e gabuar.

Më 13 dhjetor 2012, në një cështje gjyqësore të paraqitur në emër të El-Masrit nga Iniciativa e Drejtësisë së Shoqërisë së Hapur, Dhoma e Madhe e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut gjeti se Maqedonia ishte në shkelje të disa dispozitave të Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe dha kompensim prej 60,000 €, të cilat qeveria më pas i ka paguar.

Tani, gjashtë vjet më vonë, në një letër drejtuar El-Masrit të datës 28 mars 2018, ministri i punëve të jashtme të Maqedonisë, Nikola Dimitrov, ka shprehur “keqardhjen e tij të sinqertë dhe të pakursyeshme” për atë që ai e përshkroi si “sjellje të pahijshme të autoriteteve tona “në vitin 2004. Ai gjithashtu vuri në dukje” përvojat e panumërta dhe të dhimbshme dhe plagë të rënda fizike dhe psikologjike që keni vuajtur”.