/Donald Trump eshte shqiptar me origjinë nga Korça? ZbuIohet historia TRONDlTËSE

Donald Trump eshte shqiptar me origjinë nga Korça? ZbuIohet historia TRONDlTËSE

Ka bërë bujë në media një status në Facebook i publicistit Ylli Dylgjeri.
(Ne nuk mund ta konfirmojme saktesine por eshte nje teori qe u perhap, per me teper lexojeni…)

Në faqen e tij ai shkruan: “Deklaratë bom-bë e z. Donald Trump! Në një nga takimet e fundit elektorale të shtetit Albany, z.Donald Trump deklaroi se nëse fiton postin e lartë të presidentit të SHBA-së, vizitën e tij të parë do ta bëjë në Shqipëri edhe për faktin se nëna e tij, Fanika Peleshi (Phelleshy), rrjedh nga një familje arumune nga Opari i Korçës”.

Sipas kësaj deklarate supozohet që Donald Trump të jetë me origjinë shqiptare nga nëna e tij, por deri tani asgjë nuk është vërtetuar. Ngelet për t’u parë në qoftë se kandidati i ardhshëm për president ka vërtet origjinën nga Korça apo është thjesht një supozim siç ka ndodhur edhe më parë me njerëz të famshëm.

Presidenti i 45’të amerikan, Donald J. Trump, ka një “J” në mes të emrit dhe mbiemrit të tij, dhe ajo nuk është thjesht shkronja e parë e emrit të babait të tij, John Trump, por është shkronja që tregon prejardhjen e Trumpve nga Talinoci i Jerlive.

Gjyshi i Donald Trumpit quhej Jerli Jerliu, dhe në vitin 1888 ai ishte bërë pjesë e një konfr-ontimi me Izet Muhaxherin, i cili eskaloi deri në shkëmbim plu-mbash.

Jerliu kishte plag-osur rëndë Izetin, i cili më pas mbeti në karrocë përjetësisht.

Dhe kjo gjë e ndau në dysh Talinocin, ku një pjesë u rreshtua në krah të Jerlive, kurse pjesa më e madhe përkrah Muhaxherëve, dhe nga këtu lindi edhe ndarja në dysh e fshatit historik, Talinoc.

Jerli Jerliu qëndroi për 12 vite i izoluar së bashku me gruan e tij Sevdijen dhe të birin Jakupin, dhe qysh në fillim të vitit 1900, disa ditë pas vde-kjes së shkrimtarit Naim Frashëri, la Talinocin e Jerlive për të marrë rrugën e pakthyeshme në drejtim të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Me të mbërritur në ShBA, për të shlyer çdo gjurmë, Jerliu ndërroi mbiemrin në Trump, që nëse zbërthehet, etimologjia e tij, buron nga fjala shqipe “Tru” dhe shkurtesa “Mp” e fjalës angleze “masterpiece”.

E tërë kjo, pasi që këtë akt, Jerliu e konsideronte “kryevepër e trurit”. Jerliu u përkujdes që të ndërronte edhe emrin e tij, të shoqes dhe të birit.

E duke dashur që të paktën të ruante një dromcë vendlindjeje, Jerli Jerliu ndërroi emrin, duke u quajtur Jim Trump. Kështu veproj edhe me gruan Sevdijen, të cilën e quajti Jackie, kurse djalit të tij Jakupit (babait të Donald Trump), ia ndërroi emrin në John.

Jakupi i dikurshëm, tashmë i amerikanizuar dhe i brumosur brenda emrit John, filloi të merrej me biznes, duke u shndërruar shumë shpejtë në njërin nga biznismenet më me nam në New York.

Ai martohet dhe në 14 qershorin e vitit 1946, bekohet me një djalë, i cili sot është në krye të superfuqisë botërore dhe emri më i përfolur në gjithë globin.

Donald (John/Jakup) Trump edhe sot nuk mohon rrënjet e tij shqiptare, ndonëse nuk preferon të flasë publikisht për këtë çështje. Por afërsinë me rrënjët shqiptare e manifeston më së miri me shoqërinë e tij të ngushtë me Bleona Qerretin dhe Behgjet Pacollin.

Trump në zemër ka një shqiponjë me dy krena, ashtu sikur Talinoci i sotëm i ndarë në dysh – në atë të Jerlive (Trumpve të sotëm) dhe atë të Muhaxherëve.