Lajme

E dini si ‘plαket’ vαgίna? Nuk ka lidhje mοsha, këto 3 gjëra që çdo fεmër i bën po ja u shkatërrοjnë, hiqni dοrë sa jeni në kohë!

Meqenëse muskujt e va.ginës me kalimin e moshës dobësohen, mund të shfaqet prolapsa e organeve gj.enitale, të cilat ndonjëherë shërohen nëpërmjet ndërhyrjeve kirurgjikale.

Nuk janë vetëm rrudhat në fytyrë dhe flokët e thinjur shenja të cilat zbulojnë moshën. As v.agina nuk është imune ndaj plakjes. Këto janë ndryshimet nëpër të cilat ajo kalon pas çdo feste të ditëlindjes:

Ngjyra dhe forma:Va.gina e cila ende nuk ka hyrë në kohën para menopauzës ka ngjyrë të trëndafiltë dhe është e lagësht. Ndërsa në kohën para menopauzës trupi zvogëlon prodhimin e estrogjenit, mukoza e va.ginës bëhet e zbehtë, humb vëllimin, elasticitetin dhe është më pak e lagësht.

Prolapsa:Meqenëse muskujt e va.ginës me kalimin në moshë dobësohen mund të ndodhë prolapsa (pozita e çrregullt, lëvizja) e organeve gje.nitale. Me këtë problem ballafaqohen rreth 50 për qind e femrave.

Gjinekologu do të rekomandojë ushtrime për va.ginën, më të popullarizuarat janë ushtrimet e Kegelit, ndërsa në rastin më të fundit ndërhyrje kirurgjikale me të cilin organet do të kthehen në vend.

Thatësia:Thatësia e va.ginës është edhe një ndër problemet me të cilat femrat ballafaqohen gjatë plakjes. Për shkak të thatësisë mund të jenë të dhimbshme marrëdhëniet se.ksuale, bile edhe aktivitetet e përditshme si p.sh., ecja.

Këtë problem mund ta zbusni nëse do të shmangni mjetet e forta për larje të zonave in.time.Kur niveli i estrogjenit bie, va.gina humb lagështinë ndërkaq pH-ja rritet dhe shtohet edhe rreziku nga infeksionet.

Infeksionet përpiquni t’i pengoni me mjete natyrale, duke e përshtatur ushqimin, duke eliminuar sheqernat dhe hidrokarburet e zbrazëta, duke konsumuar kos dhe duke veshur rrobat int.ime të pambukta.