/E pabesueshme, fshati ku gratë dhe burrat nuk flasin gjuhë të përbashkët

E pabesueshme, fshati ku gratë dhe burrat nuk flasin gjuhë të përbashkët

Në Ubang, një komunitet bujqësor në jug të Nigerisë, burrat dhe gratë thonë se flasin gjuhë të ndryshme.

Ata e shohin këtë ndryshim unik si “një bekim nga Perëndia”, por ndërsa shumë të rinj largohen për kullota më të gjelbërta dhe gjuha angleze bëhet më e popullarizuar, ata shqetësohen se kjo gjuhë e ndryshme nuk do të mbijetojë, raporton BBC.

I veshur me një veshje tradicionale me ngjyrë të ndezur, shefi Oliver Ibang i thërret dy fëmijët e tij të vegjël për të demonstruar gjuhët e ndryshme.

Ai mban një patate të skuqur dhe i kërkon vajzës së tij t’i tregojë si quhet.

Pa hezituar, ajo thotë:

Është ‘irui’”
Por, në gjuhën e meshkujve të Ubang, kjo fjalë është “kripë”.

Dhe ka shumë shembuj të tjerë, siç është fjala për veshje, e cila është “nki” për gratë dhe “ariga” për burrat.

Nuk është e qartë saktësisht se sa është numri i fjalëve të ndryshme dhe pse ka ndodhur kështu.

Antropologu Chi Chi Undie, i cili ka studiuar komunitetin thotë:

Është pothuajse si dy leksione të ndryshme. Ka shumë fjalë që burrat dhe gratë i kane të përbashkëta, por edhe të tjera që janë krejtësisht të ndryshëm në varësi të seksit. Ata nuk tingëllojnë njësoj, nuk kanë të njëjtat shkronja, janë fjalë krejtësisht të ndryshme”.