Lajme

Fitοrja e PS! Yuri Kim jep lαjmin e MΑDH për Shqipërinë (DΟKUMENT)

Ditën e sotme, ambasadorja e SHBA ka publikuar një dokument shfaqet angazhimi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në rajonin tonë.

Në një postim në Tëitter, ambasadorja shkruan se dokumenti ka një plan të plotë të mënyrës sesi SHBA janë angazhuar në mbrojtjen e Ballkanit Perëndimor nga planet e Rusisë dhe Kinës, duke përfshirë edhe sundimin e ligjit në secilin prej shteteve.

Postimi i ambasadores:

Angazhimi i SHBA për qeverisjen në Ballkanin Perëndimor, sundim të ligjit, anti-korrupsion dhe anti- krim i organizuar; integrimi i rregullt, klima, energjia; mbrojtja nga aktivitetet malinje të Rusisë dhe Kinës; bashkëpunimi në mbrojtje; mbështetje për Shqipërinë në BE. Lexoni deklaratën e plotë:

Dokumenti i Plotë i Publikuar:

Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të mbështetur vendet e Ballkanit Perëndimor në rrugën e tyre drejt integrimit evropian dhe anëtarësimit në institucionet kryesore evropiane dhe euro-atlantike. Ne jemi duke punuar me vendet e Ballkanit Perëndimor dhe partnerët tanë evropianë për të avancuar qeverisjen, sundimin e ligjit dhe reformat anti-korrupsion – si dhe promovimin e mediave të pavarura dhe shoqërive të gjalla civile – që do të përforcojnë perspektivën evropiane të rajonit dhe avancojnë gjatë qëllimi i përgjithshëm i një Evrope të tërë, të lirë dhe në paqe.

Ne jemi të përkushtuar të ndihmojmë vendet e Ballkanit Perëndimor të thellojnë partneritetet e tyre ekonomike rajonale, të arrijnë qëllimet e tyre klimatike, t’i kundërvihen detyrimit energjetik të Rusisë përmes diversifikimit dhe zhvillimit të energjisë së pastër dhe luftimit të korrupsionit dhe krimit të organizuar. Ne gjithashtu duam të ndihmojmë rajonin të rritet dhe të prosperojë duke mbrojtur infrastrukturën strategjike dhe industritë kundër praktikave malinje të Kinës.

Përveç lidhjeve tona të forta ekonomike me rajonin, Shtetet e Bashkuara vlerësojnë partneritetet e tyre në hapësirën e mbrojtjes dhe sigurisë, duke përfshirë edhe aleatët tanë më të rinj të NATO-s, Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut. Ne synojmë ta zgjerojmë më tej atë bashkëpunim përmes trajnimeve të përbashkëta, ushtrimeve, vendosjeve dhe prokurimeve.

Ne mirëpresim përparimin e bërë nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut në reformat kritike dhe vazhdojmë të mbështesim hapjen e negociatave të pranimit në BE me të dy vendet në qershor.

Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të mbështesin punën drejt një marrëveshje gjithëpërfshirëse, të detyrueshme të normalizimit midis Kosovës dhe Serbisë, e përqendruar në njohjen reciproke, që hedh bazat e një bashkëpunimi dhe prosperiteti të qëndrueshëm.

Ne mbështesim Dialogun e lehtësuar nga BE dhe inkurajojmë palët që të angazhohen përsëri në këtë proces me një ndjenjë urgjence për të adresuar çështje teknike dhe politike.

Ne do të punojmë me Serbinë dhe Kosovën për të zbatuar angazhimet e tyre në Uashington në mbështetje të qëllimit të normalizimit të plotë.

Shtetet e Bashkuara po punojnë me bashkësinë ndërkombëtare për të mbështetur Bosnjën dhe Hercegovinën në ndjekjen e reformave që do t’i mundësojnë asaj të prosperojë dhe të sigurojë statusin e kandidatit të BE,

duke përfshirë reformat zgjedhore. Zyra e Përfaqësuesit të Lartë (OHR), e cila u krijua 25 vjet më parë nën Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, ka kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në paqen dhe stabilitetin atje.

Ne vazhdojmë të mbështesim rolin e rëndësishëm të OHR në avancimin e agjendës 5 + 2, me një fokus të ri në antikorrupsion si thelbësor për vendosjen e sundimit të ligjit.

Siç kemi parë, spekulimet e padrejta të kohëve të fundit në lidhje me ndryshimin e kufijve në Ballkan përgjatë vijave etnike rrezikojnë të nxisin paqëndrueshmërinë në rajon dhe evokojnë kujtime të tensioneve të kaluara.

Një e ardhme e qëndrueshme, e prosperuar për Ballkanin Perëndimor duhet të bazohet në qeverisjen e mirë, sundimin e ligjit, demokracinë multi-etnike dhe respektimin e të drejtave të njeriut dhe lirive themelore.