/GJARPERl doli nga foleja vetëm disa sekonda para të rmetit në Kombinat, ja çfarë thonë ekspertët

GJARPERl doli nga foleja vetëm disa sekonda para të rmetit në Kombinat, ja çfarë thonë ekspertët

Tër.meti i fuq.ishëm që tr.onditi Shqipërinë një ditë më parë, përveç pasojave dhe pan.ikut, është shoqëruar edhe me fakte interesante.

Në rrjetet sociale po qarkullon fotoja e një gjarpri, që ka dalë menjëherë në sipërfaqe, gjatë lë.kundjeve të forta në zonën e Kombinatit, Tiranë.

Specialistët thonë se të.rmetet janë ndër fenomenet e rralla natyrore, që nuk mund të parashikohen. Por deri në dy minuta para lë.kundjeve, disa kafshë e ndjejnë më shpejt atë.

Madje në Japoni, një vend i njohur siz.mologjik, ndërtesat e larta janar pajisur me al.armin menjëherë nëse minjtë dalin nga pallati.

Minjtë dhe gja.rpërinjtë thuhet se largohen nga strehëza e tyre për siguri disa ditë para një të.rmeti shk.atërrues. Dëshmi të tjera thonë se ka shumë kafshë, peshq, zogj, zvarranikë dhe insekte që shfaqin sjellje të çuditshme nga një javë deri edhe në disa sekonda para një të.rmeti. Sidoqoftë, sjellja e qëndrueshme dhe e besueshme para ngjarjeve si.zmike, dhe një mekanizëm që shpjegon se si mund të funksionojë, ende është çështje e aludimeve. Shumica, por jo të gjithë, shkencëtarët po e ndjekin këtë mister, në Kinë ose Japoni, por nuk e kanë zbuluar shkencërisht sjelljen e tyre.

Ata mund të shpjegojmë shkakun e sjelljes së pazakontë të kafshëve disa sekonda përpara se njerëzit të ndiejnë një të.rmet. Shumë pak njerëz vërejnë valën P më të vogël që udhëton më shpejt nga burimi i të.rmetit dhe arrin para valës më të madhe S. Por shumë kafshë me shqisa më të prirura janë në gjendje ta ndiejnë valën P disa sekonda përpara se të arrijë vala S. Sa për të ndjerë një të.rmet të afërt disa ditë ose javë para se të ndodhë, kjo është një histori ndryshe.

Të.rmeti i djeshëm prej 5.8 baIIë shkalla R.ihter preku më tepër dy qytetet më të mëdha, Durrësin dhe Tiranën, por u ndje thuajse në të gjitha zonat e Shqipërisë.