Historia e bujkut të mençur dhe mbretit që përloti botën. Lexojeni dhe do merrni mësimin më të mirë për jetën

  0
  595

  Një mbret kishte dalë për të shëtitur dhe pa një bujk që po lavronte tokën. Ai vërejti se bujku ishte i gëzuar dhe i lumtur. Ai pyeti bujkun dhe i tha:
  -O ti njeri, po të shoh, se je i gëzuar me punën tënde në këtë tokë, a është kjo toka jote?

  – Bujku iu përgjigj:
  -Jo, o zotëria im, unë këtu punoj me para.

  – Mbreti i tha: -Sa merr për punën që bën?

  -Katër para për çdo ditë.

  – Mbreti e pyeti përsëri: -A të mjaftojne ty këto para?
  -Po, më mjaftojne dhe më teprojnë. Një pare e shpenzoj për nevojat e mia, me një paguaj borxhin, një tjetër e jap hua, dhe një e harxhoj në rrugë të Zotit.

  – Mbreti i tha:
  -Kjo është një enigëm, që unë nuk e kuptoj?!…

  -Bujku i thotë:
  -Ta shpjegoj unë, o zotëria im: Paranë që e shfrytëzoj për nevojat e mia, kjo është paraja me të cilën jetoj unë dhe bashkëshortja ime, ndërsa paraja me të cilën paguaj borxhin është ajo para që e jap për babën dhe nënën time.

  Ata më kanë edukuar dhe janë kujdesur për mua sa kam qenë i vogël, ndërsa ata tashti janë të shtyrë në moshë dhe nuk munden të punojnë, ndërsa paren që e jap hua është paraja që e shpenzoj për fëmijët e mi.

  Unë i edukoj, i ushqej, i veshmbath dhe kur plakem do të ma kthejnë huanë, ndërsa paranë që e jap në rrugë të Zotit është ajo që shpenzoj për dy motrat e mia të sëmura.

  – Mbreti i tha: -Bravo të qoftë, o njeri.

  Mbreti i la bujkut një shumë parash dhe shkoi i çuditur nga urtësia e bujkut të thjeshtë.