/JETOl 256 vjet, NJERlU më i moshuar ju tregon SEKRETlN

JETOl 256 vjet, NJERlU më i moshuar ju tregon SEKRETlN

Nuk është as Iegjendë dhe as përrallë. Mund të duket si e pabesueshme, por është e vërtetë. Li Ching Yuen është kinezi që ka vd ekur në moshën 256-vjeçare.

Kinezi, sipas revistave prestigjoze si “Time” apo gazetës “The New York Times”, ishte 210 cm i gjatë dhe ka jetuar deri në vitin 1933.“Qeni, pëllumbi dhe breshka”, janë se kreti i jetëgjatësisë ka thënë kinezi.

Profesori i Universitetit Chengdu, Wu Chung-chieh, ka shkruar në “The New York Times” në vitin 1930 se perandoria kineze e kishte uruar Li Ching-Yuen për 150-vjetorin e lindjes në vitin 1827. Këtë fakt ai e kishte zbuluar në arkiva.

Po i njëjti person e kishte uruar në 1877 në ditëlindjen e tij të 200. Gazetari i “The New York Times” thoshte se në 1827, Li rrinte me komshinjtë e moshuar, të cilët thoshin se ai ishte mik i gjyshërve të tyre.

Li i cili ishte “shkencëtar” bimor dhe praktikues i sporteve marciale, në regjistrat e perandorisë kineze rezultonte i regjistruar në vitin 1677. Ai kishte lindur në fshatin Szechuan të Chyi Jiang Hsie, në Kinë.

Megjithatë, ai vetë pretendonte të kishte lindur në vitin 1736. E nëse kjo ishte e vërteta, ai vd,iq në moshën 197-vjeçare, por përsëri mbetet si njeriu më i moshuar në botë dhe shumë larg jetëgjatsësisë të ditëve të sotme.

Pjesën më të madhe të jetës së tijLi Ching-Yuen e kishte kaluar duke mbledhur bimë në male dhe duke kërkuar sekretet e jetëgjatësisë. Rezulton se në moshën 71-vjeçare, në 1749, i është bashkuar ushtrisë kineze si mësues i arteve marciale.

Ai ishte martuar 23 herë dhe ishte baba i më shumë se 200 fëmijëve. Li vd,iq më 6 Maj 1933 në provincën Szechuan të Kinës.

Personazhi deri diku mi sterioz dhe historia e tij është shumë e çuditshme duke pasur parasysh se jetëgjatësia mesatare për botën perëndimore sot është 70-85 vjet.

Tani duket si përrallë edhe të rastisësh një person mbi 100 vite, teksa nuk ka në botë asnjë person që i ka kaluar 200 vitet. Por, Li e shpjegonte sekretin e jetëgjatësisë kështu: “Ki zemër të pastër, ulu si breshkë, lëviz sa lëviz një pëllumb dhe fli si qen…”