/“Ju keni v jedhur FEMlJERlNE time”, fjaIimi DRlTHËRUES i 16 vjeçares, si i ‘GOZHDOl’ Iiderët botërorë në OKB

“Ju keni v jedhur FEMlJERlNE time”, fjaIimi DRlTHËRUES i 16 vjeçares, si i ‘GOZHDOl’ Iiderët botërorë në OKB

Aktivistja për ndryshimin e klimës, adoleshentja Greta Thunberg hapi Samitin e Kombeve të Bashkuara të hënën me një th.irrje të re voltuar ndaj liderëve botërorë.

Ajo vuri theksin në dë.shtimin e tyre për të marrë masa të f.orta për të lu ftuar kështu ndryshimin e klimës.

Ditë pasi miliona të rinj dolën në rrugë anembanë botës për të kërkuar veprime ur gjente mbi ndryshimet klimaterike, liderët u mblodhën për Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara me qëllim hartimin e projekteve të reja për të frenuar emetimet e karbonit.

Dukshëm emocionuese Thunberg, 16 v.jeçe, ishte e ash për në hapjen e samitit, duke thënë se brezat që kanë nd otur më së shumti e kanë r.ënduar atë dhe gjeneratën e saj me ndikimet ek streme të ndryshimit të klimës.

“Kjo është e gjitha e ga buar. Nuk duhet të jem këtu. Unë duhet të kthehem në shkollë në anën tjetër të oqeanit”, tha adoIeshentja suedeze, ndërsa zëri i saj dr.idhej.

“Ju keni vj edhur ëndrrat e mia dhe fëmijërinë time me fjalët tuaja boshe,” tha Thunberg, duke shtuar se planet që liderët do të zbu lojnë nuk do të jenë të mjaftueshme për t’iu përgjigjur shkallës së ngrohjes së planetit.

Thunberg u bë e njohur kur filloi një grevë shkollore ndaj ndryshimeve klimatike, ndërsa është bërë një ikonë e lëvizjes globale për ndryshimet klimatike.

Greta ishte 11 vjeçe, asokohe ajo ndaloi së ngrëni për dy muaj të plotë. Kjo është një nga gjërat që rrëfejnë prindërit e saj në një kujtim që publikuan vitin e kaluar.