/Kur mund të themi se RREZlKU i të rmeteve kaloi? Flet eksperti

Kur mund të themi se RREZlKU i të rmeteve kaloi? Flet eksperti

Pas të rmetit të f ortë të orës 16:05, vendi ka pasur edhe plotë 130 pasgo.ditje të jera.

Eksperti Rrapo Ormëni i ftuar në studion e News24, tha se në gjykimin e tij, rre.ziku ka kaluar por nuk mund të thuhet asnjëherë me siguri të plotë pasi të.rmetet janë të papara.shikueshëm.

“Ka pasur 130 pas god.itje. Një të.rmet kryesor ka qenë me magn.itudë 5.8 të shkallës Ri.hter. Pasgo.ditjet do të vazhdojnë por nuk do jenë si go.ditja kryesore.

Tër.metet nuk mund të parashikohen. Pasgo.ditjet janë të vogla dhe do të vijnë duke u shuar. Ka kaluar rre.ziku kryesor por gjithmonë me një gjykim. Asnjë herë nuk mund të thuhet me siguri të plotë.

Të.rmeti ka qenë me thellësi 30 km, po të kishte qenë më cekët do kishte p.asoja më të mëdha.

Kur jeni në shtëpi duhet të vendoseni nën një objekt të fortë. Në qoftë se jeni jashtë duhet të qëndroni sa më larg godinave. Nëse përsëriten lëk.undjet duhet të ruhet qetësia.

Pla.saritje kam dhe unë në shtëpinë time. Nuk ka pse të shqetësoheni.

Siz.mologu grek që foli për të.rmetin e fortë, 5.3 ai bëri një gjykim dhe tha disa herë më i madh, jo në Ri.hter por në energji. Interpretimi ishte i gabuar. Energjia bëhet fjalë për vatrën e të.rmetit. Sa më e madhe të jetë energjia, mag.nituda aq më i madh është efekti. Në një magnitudë 6 efekti është 11 herë më i madh në energji.

Duhet të bëhet dallimi nga Ri.hter dhe Ballë. Ballë është efekti si ndihet”, tha si.zmologu Ormëni.

Ai u shpreh se pas.goditjet mund të vazhdojnë me muaj. Por kur mund të themi që përfundimisht mbaroi?

“Duket që ditën e parë ose të dytë. Në këtë rast duket nga fakti se madhësia e pasg.oditjeve është më e vogël dhe ky tërmet shkon duke u shuar. Kur janë tërmete të tilla shkojnë pasg.oditjet dhe me muaj por kuptohet janë të padëmshëm”, deklaroi sizmologu.