Lajme

Mediat greke ‘të frikësuαra’ nga bashkëpunimi ushtαrak Shqipëri-Turqi: Tirana i nënshtrοhet Erdoganit, po mundohen të na rrethοjnë

Pas dhurimeve të uniformave ushtarake dhe një tankeri për Shkupin, Turqia po thellon bashkëpunimin e saj ushtarak me Shqipërinë, duke synuar të rrethojë strategjikisht Greqinë,’’ kështu thuhet në një shkrim të publikuar nga ‘Pentapostagma.gr‘, një media greke. Sipas tyre ‘Tirana po i nënshtrohet Erdoganit.’

Artikulli flet për takimin e Shefit të Shtabit të Përgjithshëm Shqiptar të Forcave të Armatosura, Gjeneral Bajram Begaj me Ambasadorin e Turqisë në Tiranë, Murat Ahmet York dhe atasheun ushtarak turk, kolonel Campbell.

Pasi Shefi dha një fjalim mbi bashkëpunimin e shkëlqyeshëm ushtarak dypalësh në fushën e Sigurisë dhe Mbrojtjes në rajon, ai theksoi se ky bashkëpunim ushtarak midis Turqisë dhe Shqipërisë do të zgjerohet.

Begaj foli dhe për rëndësinë e bashkëpunimit në fushën e arsimit të brezave të rinj si dhe nivelin e lartë të personelit ushtarak në akademitë të ndjekura nga qindra ushtarë shqiptarë.

‘‘Ne nuk e dimë në detaje se çfarë përfshin ky “bashkëpunim i ri mbrojtës”, por pothuajse me siguri ka të bëjë me “lehtësirat” e reja për anijet luftarake turke, nëndetëset, forcat tokësore, zhvendosjet e avionëve turq, si dhe zgjerimin e objekteve në Pasaliman, ku turqisht trupat janë të bazuara (20-180 njerëz),’’shkruhet ndër të tjera.

Aty thuhet dhe se Shqipëria po përgatitet të bëhet një protektorat turk në Ballkan pas zgjedhjeve që fitoi Rama, ndërsa donacionet e Ankarasë për ushtrinë shqiptare do të vazhdojnë të pandërprera.

Shqipëria është një vend në të cilin Turqia ka investuar kohë dhe para në mënyrë që kjo e fundit t’i përkasë sferës së saj të ndikimit.

‘’Termi ‘hark turk në Ballkan’ nuk është as i ri dhe as i panjohur dhe tregon përpjekjen për të rrethuar strategjikisht Greqinë nga Turqia.

Çështja nga pikëpamja ushtarake dhe strategjike është jashtëzakonisht e rëndësishme për Greqinë, e cila nuk duhet në asnjë rast, nëse kryen operacionet në Egje, për t’u përballur me kërcënime si në Jon dhe në Veri.

Turqia po lëviz diplomatikisht dhe ushtarakisht në Bosnjë-Hercegovinë, me të cilën mban marrëdhënie shumë të mira, diçka që po përpiqet të bëjë edhe me Serbinë.

E gjithë kjo ka sinjalizuar një alarm për Greqinë, e cila do të reagojë sipas Mesdheut Lindor, që nga Turqit në kundërpeshën e aleancave tona atje përpiquni të na rrethoni nga ‘lart’,’’ shkruhet më tej në artikull.