/Miratohet Ligji i ri në Kuvend, kush janë shqiptarët që përfitojnë pasaportë pa afat skadence

Miratohet Ligji i ri në Kuvend, kush janë shqiptarët që përfitojnë pasaportë pa afat skadence

Komisioni për Sigurinë Kombëtare në parlament miraton ndryshimet në ligjin për letërnjoftimin elektronik të shtetasve shqiptarë, sipas të cilit personat mbi moshën 75 vjeç, mjetet e identifikimit do ti kenë pa afat.

“Letërnjoftimi i shtetasve të cilët në momentin e aplikimit për pasaportë kanë mbushur moshën 75 vjeç, të jetë pa afat vlefshmërie, pra për aq kohë sa janë në jetë” tha për komisionin zëvendësministrja e brendshme Rovena Voda.

Propozimi për ndryshimin në ligj është bërë nga Ministria e Brendshme. Ajo është bazuar në rregullat e reja për një siguri më të lartë të dokumenteve të identitetit, që u miratuan që nga muaji qershor nga Këshilli i Bashkimit Evropian.

Në propozim thuhet, se ky hap hidhet, pasi personat mbi 75 vjeç, meritojnë vëmendje të veçantë dhe duke qenë se përfitimi i shërbimeve të tjera publike për këtë kategori bëhet i pamundur në kushtet kur janë në pamundësi të lëvizjes.

Aktualisht shoqëria koncesionare e kartave të identiteti dhe pasaportave, ofron shërbimin lëvizës me një kosto prej 18 000 lekë, për të gjithë ata që e kërkojnë që shërbimin e pajisjes me këtë dokument ta kryejnë në shtëpi. Por kjo shumë nuk ju rikthehet nga shteti.

Nga statistikat e Regjistrit Kombëtar të Gjendjes Civile, në Shqipëri rezultojnë të regjistruar 148 484 shtetas të moshës mbi 75 vjeç.