/MUNGESA E HEKURlT JU BËN TË LODHUR DHE TË SË MURË: 9 SlMPTOMA PËR T’U lDENTlFIKUAR

MUNGESA E HEKURlT JU BËN TË LODHUR DHE TË SË MURË: 9 SlMPTOMA PËR T’U lDENTlFIKUAR

Ndiheni të lodhur, të zbehtë, dhimbje koke ose marramendje, dhe nëse vuani nga mungesa e hekurit! Zhvillimi kur marrja ushqyese është e ulët në krahasim me nevojat, kjo mungesë ushqyese ka të ngjarë të ndikojë në funksionet fiziologjike, si dhe shëndetin. Për të kuptuar më mirë këtë mangësi, këtu janë simptomat që duhet të dini, sipas Healthline .
afërvolume_off

Hekuri kryesisht ruhet në trup në formën e ferritinës. Sidoqoftë, regjistron humbjet ditore për të kompensuar. Kështu, fëmijët dhe adoleshentët kanë nevoja të cilat rriten me rritjen dhe gratë sidomos kur janë shtatzënë kanë një nevojë më të madhe për hekur, gjë që është e nevojshme për zhvillimin e placentës dhe fetusit.

Prandaj hekuri ka një rëndësi të madhe për aq sa bën të mundur prodhimin e hemoglobinës, një proteinë e rruazave të kuqe të gjakut që lejojnë transportimin e oksigjenit në trup dhe disa shkaqe mund të jenë në origjinën e kësaj mangësie. Prandaj mund të numërojmë disa prej tyre, duke përfshirë dietë të dobët, dieta kufizuese, sëmundje inflamatore të zorrëve apo edhe humbje të hollë të gjakut.

Në disa raste, megjithëse mungesa e hekurit mund të jetë asimptomatike, shenjat dhe simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person në varësi të moshës, ashpërsisë së anemisë dhe gjendjes shëndetësore. secili.

Këtu janë 9 simptoma për tu konsideruar

1. Lodhje e pazakontë
Personat me aftësi të kufizuara zakonisht kanë një lodhje të pazakontë. Trupi i cili vuan nga mungesa e hekurit e manifestuar nga një furnizim i ulët i hemoglobinës dhe kështu më pak oksigjen, i kërkon zemrës që transporti të bëjë më shumë gjak të pasur me oksigjen. Si rezultat, ata kanë më pak energji dhe për këtë arsye ndjehen më të lodhur.

2. Një çehre e zbehtë
Ngjashmëria e lëkurës është qartë e dukshme gjatë mungesës së hekurit. Dhe për arsye të mirë, hemoglobina përgjegjëse për ngjyrën e kuqe të gjakut është e dobët, kjo rezulton në një humbje të ngjyrës së shëndetshme rozë. Kjo zbehje mund të prekë tërë trupin ose të kufizohet vetëm në një zonë siç është fytyra, mishrat e dhëmbëve ose pjesa e brendshme e qepallave siç thuhet në këtë studim .

3. gulçim
Ashtu si lodhja, gulçimi shkaktohet edhe nga një furnizim i ulët i hemoglobinës në trup. Ndërsa oksigjeni është i ulët, shkalla e frymëmarrjes do të rritet ndërsa trupi e kërkon atë. Prandaj shfaqja e simptomës së gulçimit.

4. Dhimbje koke dhe marramendje
Një mungesë hekuri mund të shkaktojë dhimbje koke. Ky fenomen është vërejtur sidomos tek gratë gjatë menstruacioneve siç rekomandohet në këtë studim . Kjo mund të shpjegohet me faktin se furnizimi i ulët i hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut ndikon në trurin i cili nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Gjithashtu marramendje dhe dhimbje koke mund të ndodhin që ndikojnë në mirëqenien e personit.

5. Rrahjet e parregullta të zemrës
Një tjetër simptomë e mungesës së hekurit është shfaqja e palpitacioneve të zemrës. Për shkak se hemoglobina është e ulët, zemra duhet të punojë më shumë për të transportuar oksigjenin rreth trupit, duke bërë që të shfaqen rrahje të parregullta të zemrës .

6. Lëkura e thatë dhe flokët e dëmtuar
Në rast të anemisë së mungesës së hekurit, mund të rezultojë në humbje të flokëve. Trajtimi i humbjes së flokëve mund të përmirësohet kur mungesa e hekurit trajtohet siç rekomandohet në një studim, konstaton studimi

7. ënjtje dhe dhimbje në gjuhë
Myoglobina është një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që ndihmon në mbështetjen e muskujve si ajo e gjuhës. Një nivel i ulët i mioglobinës mund ta bëjë gjuhën të dhimbshme dhe të fryrë.

8. Sindroma e këmbëve të qetë
Megjithëse simptomat e tij nuk janë kuptuar ende plotësisht, sindroma e këmbëve të shqetësuar shkakton gjumë të shqetësuar, jo restaurues. Sidoqoftë, 25% e pacientëve që vuajnë nga kjo sindromë ka të ngjarë të kenë anemi të mungesës së hekurit; simptomat përkeqësohen me mungesë të shtuar të hekurit.

9. Thonjtë e brishtë
Mungesa ushqyese e hekurit gjithashtu mund të shfaqet si thonjtë e brishtë siç thekson ky studim . Edhe pse ky është një efekt anësor i rrallë i mungesës së hekurit, kjo gjendje e quajtur koilonychia fillon me thonjtë që prishen, theksohen dhe plas lehtë.