/“Nuk do të faIim askënd”/ Ashpërsohen TENSlONET, Turqia kë rcënon ashpër Greqinë: Është një shtet…

“Nuk do të faIim askënd”/ Ashpërsohen TENSlONET, Turqia kë rcënon ashpër Greqinë: Është një shtet…

Tensonet mes Turqisë dhe Greqisë sa vijnë dhe ashpërsohen. Por nuk kanë munguar as akuazat që zyrtarët e lartë të shteteve kanë lëshuar ndaj njëri-tjetrit. Së fundmi ka qenë zëdhënësi i partisë qeverisëse Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AK Parti), Omer Çelik, i cili ka akzuar rëndë Athinën.

Në lidhje me veprimet e Francës në rajon, e cila ka mbështetur përpjekjet greke për të kufizuar Turqinë në brigjet e saj, ai tha se Franca nuk fiton asgjë duke sjellë mjete luftarake në Mesdheun Lindor ose duke mbajtur stërvitje me administratën e Qipros Greke.

“Greqia tani është një shtet mashtrues në Mesdheun Lindor, duke tejkaluar dhe kapërcyer vijën. Turqia nuk do të pranojë e as nuk do të falë asnjë veprim ose blof kundër politikës së saj “Atdheu i Kaltër” në territorin e saj detar” –është shprehur ai.

Muajin e kaluar, dy aeroplanë luftarakë të Forcës Ajrore Franceze dhe një aeroplan ngarkesë C-130 zbarkuan në Qipron Jugore Greke sipas një marrëveshje bashkëpunimi mbrojtjeje.

Greqia është përpjekur të kufizojë në mënyrë të paligjshme territorin detar të Turqisë, duke u përpjekur ta fusë atë në brigjet e saj bazuar në ishujt e vegjël grekë pranë bregdetit turk.

Turqia ka argumentuar që palët duhet të ulen për dialog për të arritur një zgjidhje të favorshme bazuar në ndarjen e drejtë.

Greqia ka kryer gjithashtu kohët e fundit stërvitje ushtarake duke përfshirë me Francën që synojnë të frikësojnë Turqinë në ndalimin e kërkimit të energjisë, si dhe ishujt e armatosur në mënyrë të paligjshme të Egjeut, në shkelje të traktateve të paqes që kanë zgjatur.

Marrëveshja e fundit e përcaktimit detar të Athinës me Egjiptin shkel gjithashtu raftin kontinental të Turqisë dhe të drejtat detare, duke shkaktuar tensione të mëtejshme midis dy fqinjëve./AA