/Pamje të FRlKSHME/ Shikoni si hapet toka dhe formohet gropa gjigante përgjatë 500 metrash katrorë

Pamje të FRlKSHME/ Shikoni si hapet toka dhe formohet gropa gjigante përgjatë 500 metrash katrorë

Një gropë gjigante, sa thellësia e një ndërtese gjashtë-katëshe dhe gjatësia e dy fushave të futbollit është hapur në një fermë të Zelandës së Re.

Kanali masiv u shfaq pas disa ditëve të reshjeve të mëdha pranë qytetit të Rotorujve të Veriut, duke riaktivizuar një sërë gropash të shkatërruara dhe duke shkaktuar një plasaritje prej 500 metrash përgjatë një linje të vetme.

Menaxheri i fermës Colin Tremain tha për RT, se ai u rrëzua në gropë të hënën në mëngjes, duke menduar se ajo u hap shpejt pak kohë të dielën.

Lokalisht i njohur si ‘tomo’ vrima është rreth 180 metra e gjatë, 20 metra e gjerë dhe 20 metra e thellë.

‘Tomo’ gjithashtu ka një vlerë historike, pasi toka rezulton të jetë krateri i një vullkani të shpërthyer rreth 60.000 vjet më parë, duke krijuar një pellg të drenazhimit të brendshëm.

Pjesa më e madhe e shiut rrëshqiste përmes kores së hollë në rripin e Taupos, por një rrebesh shiu prej 170 mm në 32 orë fundjavës e kaluar shkaktoi krijimin e kanalit masiv.

https://youtu.be/OsBNyLLVaQ0