/PANDEMlA do u bëjë me dokumenta, vjen lajmi i madh per shqiptaret ne Angli

PANDEMlA do u bëjë me dokumenta, vjen lajmi i madh per shqiptaret ne Angli

Emigrantëve të paligjshëm do t’u jepet një ‘amnisti’ për të marrë vaksinën anti-Covid.

Kjo lëvizje ka për qëllim të ndihmojë Britaninë të arrijë imunitetin e tufave dhe të përshpejtojë lehtësimin e bllokimit.

Zyrtarët këmbëngulin që migrantët e paligjshëm nuk do të jenë në gjendje të kapin radhën për vaksinat, ose të përdorin skemën si një mënyrë për të fituar të drejta të tjera.

Kjo do të thotë që Ministria e Brendshme nuk ndërmerr asnjë veprim nëse regjistrohen në një mjek për t’u vaksinuar.

Nuk ka një njoftim zyrtar për numrin e të huajve në Britaninë e Madhe, por disa studime kanë nxjerrë shifrën e 1.3 milion personave.

‘Vaksinat anti-Covid do t’u ofrohen të gjithëve që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar falas, pavarësisht statusit të imigracionit. Ata që janë regjistruar në një mjek të përgjithshëm po kontaktohen dhe ne po punojmë ngushtë me partnerë dhe organizata të jashtme për të kontaktuar ata që nuk janë të regjistruar tek një mjek për t’u siguruar që atyre u ofrohet edhe vaksina”,- tha një zëdhënës i Qeverisë.

Të gjitha kategoritë e migrantëve të paligjshëm do të garantohen se nuk do të kenë asnjë pasojë nëse paraqiten, përfshirë ata që hynë në Britani në mënyrë të fshehtë, të tilla si në anije që kalojnë Kanalin ose në pjesën e pasme të kamionëve.

Deputetja për Dover Natalie Elphicke e cila tha se lëvizja është ‘në të gjitha interesat tona’.

Kategoritë e tjera të migrantëve të parregullt gjithashtu do të mbulohen për shembull personat e tepërt që mbërritën në mënyrë legjitime si vizitorë ose me viza afatshkurtra, por nuk arritën të largohen. Fushatat e publicitetit do të montohen për të inkurajuar të ashtuquajturat ‘grupe të vështira për t’u arritur’.

Spitaleve u është thënë që nuk do të ketë “kontrolle të statusit të imigracionit” për pacientët që paraqiten për vaksinim. E njëjta gjë vlen për këdo që ka një test Covid ose trajtim për sëmundjen.

Deputetja britanike Natalie Elphicke tha: “Sapo njerëzit të jenë në vendin tonë, është në të gjitha interesat tona që të përmbajmë virusin. Pra, vaksinimi i të gjithëve, radha e të cilëve është në shëndetin publik, në fund të fundit, do të na mbrojë të gjithëve.”

Mbetet e kuptueshme që Departamenti i Shëndetësisë dhe Kujdesit Social do të ndajë vetëm të dhëna ‘të kufizuara’ me Ministrinë e Brendshme.

Kjo do të thotë që identitetet e migrantëve të parregullt nuk do t’i kalohen policisë ose oficerëve të imigracionit të cilët janë përgjegjës për largimin e atyre këtu në mënyrë të paligjshme. Migrantët do të duhet të presin për vendin e tyre në orarin e përcaktuar nga Komiteti i Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin, në përputhje me rreziqet e moshës dhe shëndetit.

Një studim nga Pew Research Center zbuloi se kishte rreth 800,000 dhe 1.2 milion ’emigrantë të paautorizuar’ në këtë vend në 2017, shkruan Daily Mail.

Vitin e kaluar, Observatori i Migracionit i Universitetit të Oksfordit shikoi studimet e kryera që nga viti 2001 dhe arriti në përfundimin se shifra mund të jetë midis 120,000 dhe 1.3 milion.

Për trajtim më kompleks, siç është kujdesi spitalor, udhëzimi i Whitehall thotë se është ‘i bazuar në qëndrim’ që do të thotë se pacientëve duhet t’u kërkohet të provojnë se jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar në mënyrë të ligjshme.

Sidoqoftë, mendohet se shumë migrantë të paligjshëm hezitojnë të regjistrohen në një mjek të përgjithshëm nga frika se do të raportohen tek oficerët e imigracionit.