Pasi te lexoni kete lajm nuk do të hani më kurrë pula!

  0
  361

  Shumica e kafshëve rriten me ndihmën e dozave ditore të antibiotikëve. Ky është zbulimi i tmerrshëm që tregon se 80% e antibiotikëve të shitur në Shtetet e Bashkuara dhe më shumë se gjysma e atyre që shiten nëpër botë përdoren në kafshë,e jo në njerëz. Deri në vitin 2050, rezistenca antibiotike do të shkaktojë 10 milionë vdekje në vit.

  Më poshtë keni një shkrim të një personi i cili ishte i obsesionuar që të zbulojë pse pula që kishte ngrënë në Paris pati shije dhe aromë tjetër nga ato që kishte konsumuar në SHBA, dhe për këtë zhvilloi biseda me mjekë dhe veterinerë dhe epidemiologë.

  “Çdo vit kaloj ca kohë në një apartament të vogël në Paris, shtatë kate mbi zyrat e kryetarit të Bashkisë për në rrethin e 11-të. The Place de la Bastille, vendi ku revolucioni francez nxiti ndryshime politike që transformoi botën është një shëtitje 10 minuta në një rrugë të ngushtë që ndërlidh klubet e natës së studentëve dhe tregtarët me shumicë kineze.

  Kjo pulë franceze shijonte si muskujt dhe gjaku. Ajo shijonte si diçka që ishte shumë e lehtë të vërehej se nuk ishte: si një kafshë, si një gjë e gjallë.

  Zbulova se arsyeja pse shija e pulave amerikane ishte ndryshe nga ato që hëngra në Paris ishte se në Shtetet e Bashkuara, ne ushqehemi për çdo gjë: për bollëk, për qëndrueshmëri, për shpejtësi. Shumë gjëra e bënë atë transformim të mundshëm.

  Por, çfarë ishte më e rëndësishmja ishte se gjatë gjithë kësaj kohe ne kemi ngrënë pula që kanë pasur doza rutinore të antibiotikëve pothuajse çdo ditë të jetës së tyre.

  Antibiotikët krijuan kushtet që pulat të jenë më të buta. I bie se shumica e kafshëve në pjesën më të madhe të planetit, janë rritur me ndihmën e dozave të antibiotikëve në shumicën e ditëve të jetës së tyre: 63.151 ton antibiotikë në vit, rreth 126 milion paund.

  Fermerët filluan përdorimin e tyre sepse antibiotikët i lejonin kafshët të konvertonin ushqimin në muskujt e shijshëm në mënyrë më efikase; kur ky rezultat e bëri të papërmbajtshëm paketimin e më shumë bagëtive në hambare, antibiotikët mbronin kafshët kundër gjasave të sëmundjes. Këto zbulime, të cilat filluan me pulat, krijuan “atë që ne zgjedhim për të thirrur bujqësinë e industrializuar”, një historian i shpendëve që jeton në Gjeorgji me krenari shkroi në vitin 1971.

  Çmimet e pulave ranë aq shumë sa që u bë mishi që amerikanët hanë më shumë se çdo tjetër – dhe u rrit mundësia që ky mish me shumë gjasa të transmetojë sëmundje ushqimore, si dhe rezistencë ndaj antibiotikëve, kriza më e madhe për shëndetin e ngadaltë të kohës sonë.

  Për shumicën e njerëzve, rezistenca e antibiotikëve është një epidemi e fshehur, përveç nëse ata kanë fatkeqësi për të kontraktuar një infeksion, ose kanë një anëtar të familjes ose një mik të pafat që të bëhet i infektuar.

  Ata janë përgjegjës për të paktën 700,000 vdekje në mbarë botën çdo vit: 23,000 në Shtetet e Bashkuara, 25,000 në Evropë, më shumë se 63,000 fëmijë në Indi. Përtej këtyre vdekjeve, bakteret që rezistojnë ndaj antibiotikëve shkaktojnë miliona sëmundje – 2 milion në vit vetëm në Shtetet e Bashkuara – dhe kushtojnë miliarda në shpenzimet e kujdesit shëndetësor, pagat e humbura dhe produktivitetin e humbur kombëtar, përcjell Gazeta Metro.

  Është parashikuar që deri në vitin 2050, rezistenca ndaj antibiotikëve do t’i kushtojë botës $ 100tn dhe do të shkaktojë një vdekje të tmerrshme, 10 milion në vit.

  Tetëdhjetë për qind e antibiotikëve të shitur në Shtetet e Bashkuara dhe më shumë se gjysma e atyre që shiten nëpër botë përdoren në kafshë, jo në njerëz. Kafshët e destinuara për të qenë mish marrin në mënyrë rutinore antibiotikë në ushqimin dhe ujin e tyre dhe shumica e këtyre barnave nuk janë dhënë për trajtimin e sëmundjeve.

  Në vend të kësaj, antibiotikët jepen për t’i bërë kafshët ushqimore të peshohen më shpejt ose për të mbrojtur kafshët ushqimore nga sëmundjet që kushtet e mbushura me blegtori i bëjnë ato të prekshme. Dhe pothuajse dy të tretat e antibiotikëve që përdoren për këto qëllime janë përbërësit që përdoren gjithashtu kundër sëmundjes njerëzore

  KuzhinaShqiptare.com është platformë online për dashamirët e kuzhinës dhe ushqimit të shijshëm. Çdo ditë, stafi jonë ju sjellë receta të reja nga Kuzhina Shqiptare dhe ajo e huaj, receta këto të cilat ju mund t’i përgatitni lehtë në ambientin tuaj shtëpiak