Po punonte aren e tij,bujku kolumbjant i eren syte nga ajo qe gjen ne are

  0
  574

  Lajmi se një fermer kolumbian gjen 600.000.000 dollarë në paratë e drogës të varrosura në fermën e tij, ka krijuar një ditë moderne “Gold Rush”, ndërsa njerëzit tani po fluturojnë në fshatin kolumbian me të gjitha llojet e pajisjeve të skanimit, duke kërkuar për më shumë para të fshehura të Pablo Escobar ne gropat e parave.

  Pablo Emilio Escobar Gaviria (1 dhjetor 1949 – 2 dhjetor 1993) ishte mbreti i droges kolumbiane që në kulmin e karrierës së tij, furnizoi rreth 80% të kokainës të kontrabanduar në SHBA.
  I njohur si “Mbreti i Kokainës”, ai ishte krimineli më i pasur në histori, me një vlerë neto prej 30 miliardë dollarësh në fillim të viteve 1990 dhe rreth 50 miliardë dollarë kur përfshiu paratë që u varrosën në zona të ndryshme të Kolumbisë.

  Në kulmin e fuqisë së tij, Pablo Escobar ishte duke trafikuar pesëmbëdhjetë ton kokainë (me vlerë më shumë se gjysmë miliardë dollarë) në Shtetet e Bashkuara çdo ditë. Ai bëri aq shumë para sa duhej të shpenzonte 1000 dollarë në javë për të bler mbulimin e parave.

  Pablo kishte kaq shumë para që nuk mund t’i shpenzonte të gjitha. Ai kishte mbi 800 pallate luksoze në mbarë Kolumbine, ekipet e futbollit në pronësi, ai i dha miliarda dollarë për të ndihmuar ne ndërtimin e spitaleve, shkollave, programeve të punës dhe madje edhe rindërtimin e lagjeve për njerëzit e varfër të Kolumbisë.

  Edhe pas gjithe ketyre shpenzimeve,ai ende kishte shumë para për te fshehur. Kështu që ai filloi ti varroste në mbarë Kolumbine. Vendndodhja e secilës grope parash ishte e njohur vetëm nga Pablo dhe tre bashkëpunëtorët e tij më të afërt.

  Kur Pablo u vra në fund, vendndodhja e shumë prej këtyre gropave të parave vdiq me të. CIA vlerëson se ka rreth 100 prej këtyre gropave të parave që ende nuk janë zbuluar, secila prej tyre përmban midis pesëqind milion dhe nje miliard dollarë.

  Njihuni me Jose Mariena Cartolos, një fermer 65 vjeçar, i cili së fundmi ka marrë një grant prej 3000 dollarësh nga qeveria kolumbiane për ta ndihmuar atë të fillojë një plantacion të vajit të palmës në tokë që ka qenë në familjen e tij për më shumë se 200 vjet.

  Ndërsa gërmonin gropën e ujitjes për plantacionin, Jose zbuloi diçka të madhe nën këmbët e tij. Pas gërmimeve të mëtejshme, Jose zbuloi disa kontejnerë të mëdhenj blu me diçka të pabesueshme brenda.

  Ky fermer 65 vjeçar me asgjë përveç këmishës në shpinë, kishte arritur të gjejë një nga gropat e parave të Pablo Escobar që përmbante rreth 600.000.000 dollarë.

  Nuk është e qartë se çfarë do të ndodhë me paratë tani, por shumë spekulojnë se Jose Mariena Cartolos nuk do të lejohet ti mbajë paratë, por ka shumë të ngjarë te perdoren për të financuar programe sociale dhe ekonomike që ndihmojnë te varferit.