/Sa lirë… njihuni me fshatin ku qeraja kushton më pak se 1 euro

Sa lirë… njihuni me fshatin ku qeraja kushton më pak se 1 euro

Fuggerei është një fshat në Gjermani i ngritur nga viti 1520. Karakteristikë e tij është çmimi shumë i lirë i qerasë. Banimi kushton vetëm 0.88 cent për një vit.

Banesat në këtë fshat kanë hapësirë nga 45 deri në 65 metra katrorë (500-700 metra katrorë), por për shkak se secila njësi ka hyrjen e saj në rrugë më shumë ka preferenca që të jetohet nëpër shtëpi.

Çdo familje ka apartamentin e vet, në të përfshihet një kuzhinë, një sallon, dhomë gjumi, dhe një dhomë për mysafirë. Para ndërtesave është nga një kopsht i vogël, kurse katet e para të apartamenteve janë të pabanuara, ato shërbejnë si muze për publikun.

Meqë me siguri po pyesni se si dhe pse ndodh kjo, ne bëjmë një kthesë të shkurtër në fillim të shekullit të 16-të dhe jetën e familjes lokale Fugger. Kur ata u vendosën në Augsburg në 1367, Fuggers jetuan jashtë tregtimit të mallrave, por familja me mendje biznesi shpejt krijoi marrëdhënie të rëndësishme dhe u bë një nga familjet më të pasura në qytet.

Gjatë viteve, ata blenë prona të mëdha dhe pasuri të paluajtshme në Augsburg dhe krijuan disa iniciativa sociale. Jakob Fugger kishte bërë një emër për veten e tij si bankieri më i pasur në qytet, duke fituar atë pseudonimin Jakob Fugger Rich.

Por në përputhje me vlerat e familjes së tij, Jakob Fugger ndjeu përgjegjësi shoqërore dhe donte t’i jepte përsëri komunitetit një formë strehimi të përballueshëm për familjet e varfra.

Ideja për Fuggerin u konkretizua dhe më 1521 ai dhuroi tokën për krijimin e një kompleksi banimi social, i pari në botë për familjet dhe individët në nevojë, por që duhej të zbatonin disa kushte: banorët duhej të ishin katolikë, qytetarë të Augsburgut të regjistruar dhe të ishin me reputacion të mirë.

Aplikantët e suksesshëm u angazhuan të luteshin për shëndetin dhe prosperitetin e familjes Fugger tri herë në ditë. Jakob Fugger krijoi një besim bamirës për të financuar kompleksin e strehimit social, dhe ende mbulon disa nga shpenzimet edhe sot.

Si Lufta Tridhjetëvjeçare dhe Lufta e Dytë Botërore solli shkatërrim në projekt, megjithatë Fuggerei jo vetëm që u rindërtua çdo herë por gjithashtu u zgjerua, duke respektuar gjithmonë kushtet e dakorduara fillimisht me qira. Turistët mund të vizitojnë kompleksin për një tarifë hyrjeje prej 4,00 €./b.l/noa.al/