/Shembin shtëpinë e υjetër të gjyshit ne Elbasan, shtαngen çfarë gjejnë poshtë saj

Shembin shtëpinë e υjetër të gjyshit ne Elbasan, shtαngen çfarë gjejnë poshtë saj

Shembin shtëpinë e vjetër të gjyshit, por mbeten të shtangur nga ajo që gjejnë në arkë.

Një familje në Elbasan ka shembur muret e një shtëpie të vjetër, por gjatë shembjes kanë gjetur mes gër ma dhash një arkë. Në pak sekonda kanë menduar se gjetën një thes ar të fshehur nga gjyshi.

Ndaj me shumë kërshëri kanë nisur ta hapin. Sapo kanë hequr kapakun, janë sht an gur nga ajo që kanë parë. 

Brenda arkës ndodheshin brinjë dhie dhe dashi dhe 2­3 b ri sqe të vjetër (b iç akë).

Familjarët kanë mbetur të “zhg ën jyer” sepse prisnin të paktën ndonjë monedhë floriri apo argjendi brenda saj.

Gjithçka e kishte një shpjegim. Gjyshi i tyre kishte qenë punues i br i sqeve, dhe në atë kohë dor ezat e tyre bëheshin nga brirët e dhive apo të deshve.

Dhe duket se një pjesë të pa si onit të tij ai e ka fsh ehur aty mes muresh, nuk dihet pse, ndoshta që një ditë pasardhësit ta kujtonin se ai kishte qenë një briskaxhi me nam.

Në fakt në këtë qytet kanë ekz i stuar (dhe vazhdon të ekz i stojë) një fis i madh me mbiemrin Biçakçiu, që në turqisht përkthehet bri sk axhi.

Edhe pse nuk gjetën gjëra me vlerë, gjithsesi, këta biçakë të vjetër përbëjnë në vetvete një “thesar”.

Ato dëshmojnë një profesion mjaft të njohur në këtë qytet, biç akët e punuar me mjeshtëri të të cilëve shiteshin nga Anadolli deri në Romë dhe akoma më larg…