/Shkrimi FRlKSHËM i AFP, tregon se kush pritet të fitojë më 25 prill: Ditët e fundit po sjeIIin nje

Shkrimi FRlKSHËM i AFP, tregon se kush pritet të fitojë më 25 prill: Ditët e fundit po sjeIIin nje

Media prestigjioze AFP ka shkruar sot një artikull per zgjedhjet qe pritet te mbahen ne 25 prill në Shqipëri dhe klimes se tens.ionuar.

“Shqipëria po përballet me zgjedhje parlamentare të dielën që shihen si jetike për ambiciet e saj për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, pas një fushate të ash.për të dëm.tuar nga një për.pl.asje vd.e.kje.p.rurëse me ar.m.ë midis mbështetësve të partive rivale.

Kryeministri Edi Rama po kërkon një mandat të tretë, por socialistët e tij po përballen me një sfidë nga një duzinë partish të bashkuara pas Partisë Demokratike kryesore të opozitës.

Dhe politikanët e të gjitha vijave përballen me apatinë e votuesve në një vend ku humbësit zakonisht ak.uz.ojn.ë fituesit për mani.pulim të votave dhe fushatat janë shenjuar nga rivalitete personale të forta.

“Të paktën, palët duhet të lënë mënjanë ko.nfli.ktet e tyre dhe të punojnë seriozisht për interesat më të mirë të të gjithëve, sepse ne të gjithë jemi të lodhur,” i tha AFP-së, Arisa Kraja, një mësuese 45-vjeçare.

Vendi me 2.8 milionë banorë është ndër më të varfrit në Evropë dhe pa.nd.emia e koronavirusit i ka përkeqësuar gjërat, me sektorin jetik të turizmit që ka pësuar një rënie të madhe.

Shqipëria është gjithashtu prej dy vjetësh në një krizë politike, me disa deputetë të opozitës që ref.uzuan të uleshin në parlament duke pretenduar se zgjedhjet e fundit të 2017 – të fituara plotësisht nga socialistët – ishin manipuluar.

Sondazhet e opinionit sugjerojnë se socialistët e Ramës kanë një epërsi ndaj rivalëve të tyre, por ditët e fundit “do të jenë vendimtare” ndërsa votuesit e lëkundur janë në vëmendjen e tyre, tha komentatori politik Lutfi Dervishi.

Të gjitha palët pretendojnë të jenë pro-BE – Shqipëria ka qenë një vend zyrtar kandidat që nga 2014 – dhe premtojnë të përfundojnë reformat e kërkuara nga blloku, duke përfshirë një rregullim të sistemit gjyqësor.

Rama, një artist dhe ish-basketbollist, po vepron me një fushatë vak.sin.imi masive për të rritur shanset e tij, duke premtuar se 500,000 shqiptarë do të vak.si.nohen deri në fund të qershorit.

Ai po u kërkon votuesve më shumë kohë për të përfunduar projektet e infrastrukturës të penguara nga .pan.demia dhe për të rindërtuar mijëra shtëpi të shk.at.ë.rruara në një tërmet të vitit 2019. Kundërshtarët e tij janë përqendruar në një plan për të ringjallur ekonominë duke mbështetur bizneset e vogla.

Ar.m.iqësia e hidhur personale midis figurave kryesore i shtyu të dërguarit e BE të lëshojnë një deklaratë të përbashkët duke bërë thirrje për një fushatë “pa retorikë nxitëse apo gjuhë urr.e.jtjeje”.

Sidoqoftë, shefi i partisë Demokratike Lulzim Basha dhe Rama vazhduan të hidhnin thumba gjatë gjithë fushatës.

Ndërsa Basha tha se Rama kishte ma.s.h.truar në zgjedhjet e mëparshme dhe kishte marrë nën kontroll institucionet dhe ekonominë e Shqipërisë, Rama rrë.zoi pretendimet dhe tha se kundërshtarët e tij nuk kishin politika dhe vetëm një thirrje – “për të zhvilluar një be.t.ejë të fundit kundër kryeministrit”.

Në prag të zgjedhjeve, rivaliteti midis dy partive u kthye në vd.e.kj.e.rurës kur një grindje për pretendimin e blerjes së votës zbriti në një përleshje me a.r..më në një qytet pranë kryeqyte.tit, duke lënë një mbështetës socialist të vd.e.k.ur dhe katër persona të tjerë të pl.a.g.osur.

Zyrtarët po përpiqen të shmangin përpjekjet e zakonshme të manipulimit të votave duke përdorur një sistem elektronik të identifikimit të votuesve.

“25 prilli do të jetë momenti i së vërtetës për partitë politike të Shqipërisë,” tha Vincenzo Del Monaco, i dërguari në Shqipëri për OSBE, një organizëm ndërkombëtar që dërgon vëzhgues për votimin.

Ai i tha AFP se zhvillimi i qetë i procesit zgjedhor ishte një tregues vital i “pjekurisë politike kombëtare”.

Por shumëve në Shqipëri u ka mbaruar durimin me klasën e tyre politike dhe kanë hedhur më shumë besim tek institucionet e reja gjyqësore të përqendruara në çrrënjosjen e a.buz.i.meve.

“Unë do të votoj, por jam i bindur që ndryshimi në këtë vend do të vijë nga gjyqësori,” tha mësuesja 31-vjeçare, Soni Luka.

Ajo shtoi se gjykatësit duhet “të vendosin politikanë të korruptuar dhe zyrtarë të tjerë pas hekurave sa më shpejt të jetë e mundur”.Rezultatet e plota mund të duhen ditë për të dalë pas përfundimit të votimit në orën 17:00 GMT të së dielës,” përfundon AFP.