/Shkrin akulli në majën më të lartë në botë, ajo që po gjejnë aty po i sh.okon të gjithë (Foto)

Shkrin akulli në majën më të lartë në botë, ajo që po gjejnë aty po i sh.okon të gjithë (Foto)

Shkrirja e akullnajave në malin Everest po ekspozon tr.upat e qindra alpinistëve që kanë h.umbur jetën ndërsa përpiqeshin që të ngjisnin “Çatinë e Botës”.

Pothuajse 300 njerëz mendohet se kanë vd.ekur në malin 8839.2 metra të lartë dhe shumë prej trupave të tyre janë ruajtur jashtëzakonisht mirë në klimën e ftohtë. Edhe pse kanë kaluar dekada që nga vd.ekja e tyre.

Shumë prej tyre vazhdojnë të jenë ende të var.rosur nën akullin Himalayan, por ekspertët alpinistë besojnë se ngrohja globale po fillon t’i zbulojë.

Ndërsa fillon sezoni i ngjitjes në pranverë të këtij viti, disa prej trupave janë duke u larguar nga ana kineze e shp.ateve, raportoi BBC News.

Thuhet se transportimi i një trupi të vd.ekur mund të kushtojë deri në 80,000 dollarë.

Ekspertët sugjerojnë gjithashtu që disa alpinistë kanë kërkuar që nëse hu.mbin jetën duke u përpjekur të ngjisin Everestin, trupi t’u var.roset në mal.