/“Shqetësohemi se Greqia do na vijë në Himarë, po grekët pse nuk shqetësohen se ne kemi shkuar në Korfuz”

“Shqetësohemi se Greqia do na vijë në Himarë, po grekët pse nuk shqetësohen se ne kemi shkuar në Korfuz”

Në vijim të debateve pas vendimit të kryeministrit grek për të zgjeruar edhe me 6 milje hapësirën bregdetare, ish-zv/komandanti i Forcave Detare, Artur Meçollari, thotë se Shqipëria e ka zgjeruar vijën e saj bregdetare me 12 milje.

Sipas tij, nëse ne shqetësohemi se Greqia mund të vijë deri në Himarë, pse grekët nuk shqetësohen se mund të shkojmë deri në Korfuz.

Ai thekson se shtrirja detare bëhen vetëm në hapësirën ndërkombëtare të detit dhe jo tek vendet fqinj.

“Kur brigjet e dy shteteve gjenden përballë ose ngjitur me njëri-tjetrin, asnjë nga dy shtetet nuk ka të drejtë, përveçse kur ka një marrëveshje ndërmjet tyre, për ta shtrirë detin territorial përtej vijës mediane”, shkruan ai.

Kujtojmë që Meçollari u shkarkua nga detyra pak kohë më parë pas planeve për ceremoni celebrimi në anijen e Rojës Bregdetare.

Reagimi i plotë:

Nje interpretim per zgjerimin e detit territorial te Greqise dhe nenin 15 te UNCLOS 1982

Ne trembemi se me zgjerimin e detit territorial të Greqisë në 12 milje detare ujërat greke vijnë deri në Himarë.

PO GREKET PSE NUK TREMBEN QE NE E KEMI DETIN TERRITORIAL 12 MILJE DETARE DHE NUK KEMI VAJTUR NE KORFUZ?

Cili është kuptimi i nenit 15.

1) zgjerimi i detit territorial nuk mund te shtrihet pertej vijes delimituese dhe jo nuk mund te zgjerohen nga shteti bregdetar nese nuk ka nje vije delimituese. Shprehja “pervec rastit kur ka nje marreveshje midis tyre”, ka kuptimin qe deti territorial mund te shtrihet pertej vijes delimituese nese shteti fqinje ta lejon nje gje te tille me marreveshje. Pra te jep det territorial nga deti i tij me marreveshje.

Le te marrim rastin konkret. Ne vitin 2008, Shqipëria shfuqizoj gjerësinë e detit territorial 12 milje, e cila nënkupton ZERO, nese nuk e ke te deklaruar. Ne vitin 2012 rikthyem me ligj gjerësinë e detit territotial 12 milje detare, por nuk i morëm asgjë Greqisë, pasi zgjerimi i detit territorial behet brenda vijës delimituese ne drejtim te detit ndërkombëtar. Mire ne qe shqetesohemi se Greqia do na vij ne Himare po e zgjeruan detin 12 milje detare, po greket pse nuk shqetesohen se ne kemi shkuar ne Korfuz pasi e kemi 12 milje detare?

UNCLOS 1982, Neni 15

Delimitimi i detit territorial ndërmjet Shteteve me brigje përballë ose ngjitur. Kur brigjet e dy Shteteve gjenden përballë ose ngjitur me njëri-tjetrin, asnjë nga dy shtetet nuk ka të drejtë, përveçse kur ka një marrëveshje ndërmjet tyre, për ta shtrirë detin territorial përtej vijës mediane çdo pikë e së cilës është e baraslarguar nga pikat më të afërta të vijave bazë nga të cilat matet gjerësia e detit territorial të secilit prej dy Shteteve. Megjithatë, dispozita e mësipërme nuk zbatohet kur, për shkak të ndonjë titulli historik ose rrethanave të tjera të veçanta, është e nevojshme që delimitimi i detit territorial të dy Shteteve të mos bëhet sipas mënyrave të mësipërme.