/Të GJlTHË që kanë Iindur mes viteve 1950-80 duhet ta Iexojnë patjetër këtë

Të GJlTHË që kanë Iindur mes viteve 1950-80 duhet ta Iexojnë patjetër këtë

Kush ka lindur mes viteve 1950-1980 duhet ta Iexojë patjetër këtë.

Jeta ishte më natyrale edhe pse jetohej nën dik;takturë. Ata që kanë lindur dhe jetuar në atë kohë e dinë shumë mirë se si jetohej.

Më poshtë disa karakteristika nga jeta e të lindurve nga vitet ‘50 në ato ’80.

1. Kur bridhnim në biçikletë nuk mbanim kokore.

2. Pinim ujë nga tubi i çezmës, dhe jo nga shishja me ujë mineral.

3. Kalonim orë të tëra duke ndërtuar karroca me kushineta dhe fatlumët që kishin pranë shtëpisë rrugë të rrëpirta, lëshoheshin, dhe në gjysmë të rrugës kujtoheshin që nuk kishin frena. Pas shumë përpIasjesh, me mure e shkurre, mësuam të zgjidhnim probIemin. Po, përpIaseshim me shkurre, dhe jo me makina…

4. Dilnim të luanim, me të vetmin detyrim që të ktheheshim para se të perëndonte dielli. Nuk kishim celularë, kështu askush nuk na gjente dot… e pamendueshme.

5. Priteshim, thy;enim ndonjë k;ockë, hu;mbnim ndonjë dh;ëmb, dhe askush nuk den;onconte për këta inci;dente. Faji nuk ishte i askujt, faji ishte i yni.

6. Hanim bukë me vaj, bukë me gjalpë, pinim ujë me sheqer dhe nuk kishim asnjëherë probIeme me mbipeshën, sepse ishim gjithmonë në lëvizje duke luajtur.

7. Kur na binte në dorë ndonjë pije, e ndanim më katërsh. Pinim nga e njëjta shishe dhe askush nuk vdi ste prej kësaj.

8. Nuk kishim playstation, nintendo 64, xbox, videolojëra, televizion kabllor me 99 kanale, dolby surround, celularë, kompjuterë, internet… por në vend të kësaj, kishim shumë miq.

9. Dilnim, shëtisnim me biçikletë ose ecnim në këmbë deri tek shtëpia e shokut, i binim ziles, ose thjeshtë hynim pa trokitur, ai ishte aty dhe ne ia nismim lojës.

10. Po! Dilnim atje përjashta! Në botën mi;zore! Pa një roje. Si ia bënim? Sajonim lojëra me shkopinj dhe topa, krijonim skuadra për të bërë një lojë. Jo të gjithë zgjidheshin për të luajtur, dhe ata që nuk zgjidheshin, nuk është se shkonin tek psikologu për të trajtuar tra;umën…

11. Disa studentë nuk ishin të shkëlqyer si të tjerët, dhe kur humbisnin një vit e përsërisnin. Askush nuk shkonte tek psikoIogu, askush nuk vu;ante nga probIeme të vëmendjes apo hip;eraktivitetit. Thjeshtë bënte pak pushim dhe përsëriste vitin. Kishim liri, dë;shtime, suksese, përgjegjësi… dhe mësonim t’i kontrollonim.