/Tër met me magnitudë 5.1 baIIë afër një kompleksi bër thamor , flasin ekspertët e SHBA

Tër met me magnitudë 5.1 baIIë afër një kompleksi bër thamor , flasin ekspertët e SHBA

Një t.ërmet i fuqisë 5.1 shkallë të Rihterit, ka go ditur zonën pranë një kompleksi bër thamor në Iran, njoftuan ekspertët e Shteteve të Bashkuara dhe ata evropianë, më 27 dhjetor.

Instituti Gjeologjik i SHBA-së e vlerësoi të rmetin si të moderuar, që do të thotë se mund të ketë dëme të konsiderueshme, por mediat shtetërore iraniane thanë se nuk u raportuan dë me në zonën bërtha more.

Qendra Sizmologjike Mesdhetare Evropiane, raportoi gjithashtu se rajonin e g oditi një të rmet prej 5.1 shkallë të Rihterit.

Epiqendra ishte 53 kilometra në lindje të Bushehrit, një kompleks bër thamor në bregdetin jugor të Iranit në Gjirin Persik.

Megjithatë, impianti është krijuar për t’i bërë ballë tërm eteve shumë më të forta.

Në vitin 2003, një tër met me fuqi 6.6 shkallë, shka tërroi qytetin historik të Bamit, duke vr arë 26.000 njerëz.

Kompleksi bërth amor në Bushehr, nuk ishte dë mtuar në atë kohë, edhe pse ndodhej afër epiqendrës së t ërmetit.

Në nëntor, Irani filloi punën për ndërtimin e një reaktori bë rthamor të dytë në atë zonë, si pjesë e një projekti për të zgjeruar objektin me ndihmën e eksp ertizës inxhinierike ruse.

Bushehr, i cili u bë termocentrali i parë civil në Lindjen e Mesme, monitorohet nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë At omike e Kombeve të Bashkuara (IAEA).

Irani ballafaqohet me sanksione të ashpra të Shteteve të Bashkuara për shkak të programit të tij bë rthamor.

Uashingtoni pretendon se Teherani synon krijimin e arm ëve bërt hamore, dhe është zotuar se nuk do ta lejojë asnjëherë një gjë të tillë./Burimi: REL