/Vr.asja e Azem Hajdarit, Fatos Klosi bën deklaratën e fortë: Sali Berisha rr.ezikon shumë (E plotë)

Vr.asja e Azem Hajdarit, Fatos Klosi bën deklaratën e fortë: Sali Berisha rr.ezikon shumë (E plotë)

Flet ish kreu i SHISH, Fatos Klosi lidhur me vr.asjen e Azem hajdarit, cilësuar si vr.asja e shekullit.

Klosi është në listën e dëshmitarëve që ka kërkuar Izet Haxhia për të dëshmuar në procesin gjyqësore.

Ish-kreu i SHISH thotë se është i gatshëm të tregojë gjithçka që di ndërsa shprehet se Berisha është i rr.ezikuar pasi beson se Izet Haxhia nuk gënjen kur thotë se ka prova.

“Unë di plot gjëra, por ato janë të shkruara në letër. Ato që ka ditur Shërbimi ka qenë i detyruar t’ia thotë shefave të vet, kryeministrit d.m.th, ndërkohë që më pas informacioni iu është deleguar edhe prokurorëve sepse ligji na e kërkon që ne të bashkëpunojmë edhe me prokurorinë për çdo rast. Kështu që materiali ynë ndodhet në dorën e prokurorisë dhe e përsëris që aty është i shkruar edhe qëndrimi im apo dëshmia ime. Unë nuk kam as çfarë të shtoj dhe as çfarë të heq. Më vjen keq që ky material nuk mund të jetë publik, nuk nxjerr dot pjesë të tij”, ka thënë Klosi për gazetën Sot.

PJESË NGA INTERVISTA:.

-A është i rr.ezikuar Sali Berisha nga fjala e Izet Haxhisë në sallën e gjyqit?

I rr.ezikuar është sigurisht. Jo i rr.ezikuar për ndonjë gjë të madhe, por Izeti sigurisht që do të dalë në gjyq dhe unë besoj që nuk ka gënjyer deri tani kur ka thënë që ka prova. Tani ai do të dalë para trupës gjykuese dhe do të merret vesh që ka apo nuk ka prova. Unë dua t’i besoj atij sepse ka qenë një njeri shumë pranë ngjarjes, por nuk është dëgjuar asnjëherë për të. Izet Haxhia tani e ka lakun në fyt dhe ai do të përfitojë sepse nuk ka asnjë rast tjetër për të shfrytëzuar përveç këtij për të nxjerrë veten të pafajshëm sikurse pretendon apo për të ulur dën.imin. Ai nuk ka asgjë për të humbur në këtë moment, më e keqja e mundshme është të vuajë dën.imin e mbetur, prandaj unë besoj se gjithçka ai ka do ta nxjerrë. Ky është besim i imi, nuk është se e kam të mbështetur në ndonjë gjë. Unë besoj se Sali Berisha është i implikuar në këtë gjë.

-Izet Haxhia, përtej provave të reja, ka përgatitur edhe një listë me 43 dëshmitarë që pritet të thirren në gjyq. Pjesë e kësaj liste jeni edhe ju duke qenë se asokohe qëndronit në krye të Shërbimit Informativ Shtetëror. A jeni ju i gatshëm të dëshmoni?

Po sigurisht, pse jo. Por duhet thënë që unë i kam dëshmuar gjërat e mija sepse unë kam qenë drejtor i Shërbimit Informativ Shtetëror dhe gjithë informacionet që kemi pasur ia kemi komunikuar prokurorisë, shefave të mi, d.m.th kryeministrit, presidentit. Ato gjëra nuk janë bërë publike, por ato janë komunikuar. Janë dërguar letra dhe raporte me informacion, kështu që qëndrimi im ky është dhe unë nuk kam ndonjë gjë tjetër për të shtuar përveç atyre që janë komunikuar tashmë dhe organet e drejtësisë i dinë.

-Çfarë dini ju si ish-kreu i SHISH për vr.asjen e Azem Hajdarit?

Unë di plot gjëra, por ato janë të shkruara në letër. Ato që ka ditur Shërbimi ka qenë i detyruar t’ia thotë shefave të vet, kryeministrit d.m.th, ndërkohë që më pas informacioni iu është deleguar edhe prokurorëve sepse ligji na e kërkon që ne të bashkëpunojmë edhe me prokurorinë për çdo rast. Kështu që materiali ynë ndodhet në dorën e prokurorisë dhe e përsëris që aty është i shkruar edhe qëndrimi im apo dëshmia ime. Unë nuk kam as çfarë të shtoj dhe as çfarë të heq. Më vjen keq që ky material nuk mund të jetë publik, nuk nxjerr dot pjesë të tij. Unë them që ne e kemi kryer detyrën, por nëse më kërkohet sërish, unë jam gjithmonë i gatshëm të jap kontribut.

Ky është kontributi që do jap: merrini letrat, hapini sepse nuk ka asnjë kuptim të mos besohen ato informacione që kemi përcjellë. Raportet janë shkruar në atë kohë me përgjegjësinë më të plotë dhe nuk ka pse të ndryshojë. Unë nuk kam qenë në brendësi të ngjarjes personalisht, por punonjësit e Shërbimit që janë marrë me këtë punë, që kanë bashkëpunuar me policinë, që kanë bashkëpunuar me prokurorinë, të gjitha gjërat që kishin për të thënë janë mbledhur në ato raporte që ne kemi bërë zyrtarisht për shefat tanë.

-Izet Haxhia ka drejtuar gishtin tek Sali Berisha dhe ka kërkuar që ai të dëshmojë në gjykatë. Herën e parë ish-kryeministri dëshmoi pranë ambasadave dhe jo para trupit gjyqësor. A mendoni se kjo do të jetë hera ku Berisha do të dalë para gjykatës për të thënë gjithçka di për vr.asjen e Azem Hajdarit dhe akuzat e ish-truprojës së tij?

Kjo është punë njerëzish, nuk është problemi është e mundur apo nuk është e mundur. Është absolutisht e mundur që Berisha të jetë prezent në sallën e gjyqit sepse ai është një njeri si ju, si gjithë të tjerët. Në qoftë se gjykata me këtë çështje që hapet i kërkon zotit Berisha që të dëshmojë, e merr për ta pyetur lidhur me atë çka di ai për ngjarjen apo më konkretisht se çfarë di ai për problemin e Izet Haxhisë sepse gjyqi bëhet për gjyqin e Izetit, Berisha është i detyruar të vijë. Atëherë, në atë kohë, ish-kryeministri edhe guxonte të mos shkonte në gjykatë, por tani besoj se situata është pak më ndryshe, drejtësia ka filluar të funksionojë pak më ndryshe dhe them se Berisha do të detyrohet të paraqitet në sallën e gjyqit.

-Duke qenë se tani Sali Berisha është një njeri pa imunitet, a e bën kjo më të cenueshëm para drejtësisë?

Dëshmia e tij në gjykatë nuk është problem imuniteti. Imuniteti është diçka kryesore kur bëhet fjalë për të hetuar ose jo për të. Por kur vjen puna për të dëshmuar, nuk ka asnjë lloj imuniteti. Çdo njeri është i detyruar të vijë në gjykatë për të dëshmuar dhe për të thënë atë çka di. Mbase imuniteti ndikon tek proceset hetimore ndaj tij, nuk di ta them me siguri sepse nuk ka asgjë konkrete me drejtësinë. Por si dëshmitar duhet të paraqitet, me apo pa imunitet.

-A ka rol Berisha në elim.inimin e Azem Hajdarit?

Këtë duhet ta tregojë gjykata, por unë them që ka. Sipas meje, mbase nuk është Berisha personalisht i implikuar, por grupi i tij është përfshirë. Mbase Berisha ka qenë organizatori, nuk di ta them me siguri. Por di të them që ka qenë Partia Demokratike ajo që ka pasur rol në vr.asjen e ish-deputetit demokrat. Ata që nuk e donin Azem Hajdarin e organizuan atentatin ndaj tij. Sepse është e sigurt që nuk e kanë dashur, lëre çfarë thonë tani mbrapa, por për të dashur nuk e kanë dashur asnjëherë.

-Pse Sali Berisha nuk ka folur asnjëherë qartë për vr.asjen e Hajdarit, por vetëm disa herë ka su.lmuar shkurtimisht Izet Haxhinë se ka ai gisht në ngjarje? A mendoni se ai po i bën bisht, po i shmanget ngjarjes së rëndë?

Sigurisht që i shmanget sepse e ndien veten të implikuar dhe nuk do që të implikohet më shumë sepse natyrisht që edhe mund të gabojë me deklaratat publike që bën. Mundet që të thotë ndonjë gjë më shumë dhe pastaj kjo deklaratë t’i kthehet në “boomerang”. Mund të zbulojë detaje që nuk dihen dhe që ngarkojnë atë me përgjegjësi.

-A ishte vr.asja e Azem Hajdarit një plan për të fituar politikisht apo fshihen arsye të tjera si hasmëria apo përpIasje me grupet kri.minale?

Nuk kishte punë politika në këtë histori. Dua të them politika e mirëfilltë sepse politika brenda Partisë Demokratike sigurisht mund të kishte. Por unë nuk e quaj politikë atë pastaj. Sipas meje ajo është Iuftë për pushtet brenda PD. Problemet natyrisht kanë qenë probleme hakm.arrjeje në thelbin e tyre, por pastaj se kush ndihmoi, kush e bëri më të lehtë vr,asjen etj, janë gjëra që gjykata duhet t’i thotë. Izet Haxhia për këtë është akuzuar dhe dën.uar, se ka ndihmuar në vr.asje. Tani ai le të tregojë që jo nuk kam ndihmuar unë, kanë ndihmuar të tjerë.

-A mund të ishte shmangur elimi.nimi fizik i Azem Hajdarit apo vr.asja e tij ishte diçka që po të mos ndodhte në datën 12 shtator do të ndodhte në një ditë tjetër?

Këto janë punë njerëzish. Sigurisht që mund të shmangej sepse çdo gjë që bëjnë njerëzit shmangen. Mund të gjendej një gjuhë për të shmangur këtë konflikt që përfundoi deri në vr.asje. Unë e di që ka patur tentativa për ta shmangur këtë konflikt, por gjithsesi nuk u arrit sepse ata mbase nuk u morën vesh, ose mbase të tjerë i pe.nguan që të mos arrihej. Këto janë vetëm hamendje sepse janë gjëra shumë personale të atyre që marrin pjesë në këtë ngjarje saqë kurrkush, përveç njerëzve shumë të afërt me ta nuk mund të dinë detaje për të thënë të vërtetën.