/ZbuIohet “HlLJA”, si “ua FUSlN” shqiptarët bashkëkombësave të tyre në Britaninë e Madhe

ZbuIohet “HlLJA”, si “ua FUSlN” shqiptarët bashkëkombësave të tyre në Britaninë e Madhe

Shumë shqiptarë, të detyruar nga kushtet e rë;nduara ekonomike janë larguar drejt vendeve të zhvilluara të Europës, ku destinacioni më i preferuar është Britania e Madhe.

Në pamundësi për të siguruar dokumenta të rregullta, ata futen në ishull në mënyrë iIegale dhe shumica prej tyre punojnë në të zezë.

Një emigrant shqiptar në Britani, ka rr;ëfyer, vj edhjen dhe shfry tëzimin që i bëhet atyre që punojnë në të zezë. Sipas tij shqiptarët që punojnë nëpër firma të ndryshme,

u ofrojnë punë bashkëkombësve të tyre pa letra, por duke përfituar prej tyre. Nga 120 paund që është dita e punës, ata u mbajnë 16 paund.

Sikur të mos mjaftonte kjo den oncuesi tregon më tej se atyre u mbahet edhe 20% nga rroga e tyre, e quajtur incoming tax,ose taksa e të ardhurave. Kjo është një taksë vjetore e barabartë me 2000-4000paund, e cila shteti anglez ua kthen taksapaguesve mbrapsh.

Pra në këtë mënyrë, shqiptarët u vj;edhin shqiptarëve një pjesë të rrogës së tyre dhe taksën e të ardhurave të përcaktuar nga shteti anglez.

Kjo skemë u intereson si kompanive për të ulur detyrimet ndaj shtetit, por edhe atyre që janë me letra, të cilët përfitojnë në kurriz të emigrantëve shqiptarë që punojnë në të zezë.