A ËSHTE NAΡOLEON BONAΡARTE SHTETAS FRANCEZ ME KOMΒËSI SHQIΡTARE ?!

Citim nga site: Studiuesi francez nga Korsika, Robert D’Angely në librin e tij “Enigma” tregon se Bonaparte është shqiptar, si Aleksandri i Madh …. Ky studiues korsikan, një ekspert për shqiperin dhe shqiptarët, tha me gojën plotë se Napoleoni është shqiptar. Ai shpjegon se mbiemri i vërtetë ishte Kalëmiri, i cili është shtrembëruar nga Grekët, gjatë 100 viteve familja e tij jetonte atje si Kalomeros, që do të thotë “ana e mirë” që u përkthye në italisht si “Buonaparte”. Kështu që mbiemri i tij i vërtetë është Napoleon Kalëmiri dhe nëse do të përkthehej në italisht do të ishte Napoleon Buoncavalo (kali i mirë), jo Napoleon Buonaparte.

Napoleon Bonaparte ishte një gjeneral francez, diktator revolucionar dhe perandor. Sidoqoftë, shumë pak njerëz e dinë se ai vjen nga një familje me origjinë shqiptare. Napoleoni lindi më 15 gusht 1769 në Ajaccio, Korsikë.

Familja e tij ishte e pranishme në Korsikë që nga shekulli i 16-të. Sidoqoftë, rrënjët e tyre qëndrojnë në Toskërinë Italiane, ku grupet etnike shqiptare “Arbëresh” * janë gjithashtu në shtëpinë e tyre sot. Familja e Napoléon gjithashtu i përkiste arbëreshëve.

Gjyshi i Napoléon ishte politikani Giuseppe Maria Buonaparte, babai i tij Carlo ishte sekretari i Pascal Paoli, një revolucionar dhe luftëtar i rezistencës Korsikane dhe kishte luftuar me të për pavarësinë e Korsikës.

Vetë Napoleoni u ngrit në ushtri gjatë Revolucionit Francez. Ai provoi të ishte një talent ushtarak i rendit të parë. Sidomos fushatat në Itali dhe Egjipt e bënë atë të popullarizuar. Kjo i mundësoi atij të merrte pushtetin në Francë si një nga tre konsujt përmes grushtit të shtetit të 18 Brumaire VIII (9 nëntor 1799). Nga 1799 deri 1804 si Konsull i Parë i Republikës Franceze dhe më pas deri në 1814 dhe përsëri në 1815 si Perandor i Francezëve, ai drejtoi një regjim diktatorial me elemente plebishitare.

Përmes reformave të ndryshme, të tilla si ajo e gjyqësorit përmes Kodit Civil ose ajo e administratës, Napoleoni formoi strukturat shtetërore në Francë deri në ditët e sotme dhe filloi krijimin e ligjit civil modern në shtetet e okupuara Evropiane. Në kushtet e politikës së jashtme, të mbështetur nga ushtria, ai përkohësisht fitoi kontroll mbi pjesë të mëdha të Evropës kontinentale. Ai ishte gjithashtu Mbreti i Italisë nga 1805 dhe mbrojtës i Konfederatës së Rinit nga 1806 në 1813 dhe caktoi anëtarët e familjes dhe të besuarit si monarkë në disa shtete të tjera. Me shpërbërjen e Perandorisë së Shenjtë Romake të iniciuar nga ai në 1806, struktura shtetërore e Evropës Qendrore u bë një çështje qendrore në shekullin e 19-të.

Louis Adolphe Thiers ishte një politikan dhe historian francez. Nga 1830 në 1851 dhe nga 1863 në 1877 ai ishte anëtar i parlamentit francez. Thiers ishte një personalitet i njohur në atë kohë, i cili gjithashtu shkroi historinë e Revolucionit Francez.

Me botimin e Historisë së Revolucionit Francez të Thierit (Histoire de la Révolution française) (1823 deri 1827) filloi në përgjithësi një pamje e re, më pozitive e Revolucionit Francez. Thiers ishte mbi të gjitha një admirues i Napoleonit.

Thiers shkruajti në kujtimet e tij se vëllai i madh i Napoleon Bonapartit, Josef Bonaparte, vetë tha në 1806 se familja Bonaparte është me origjinë shqiptare!

Vëllai i madh i Napoleon Bonapartit, u bë Mbret i Napolit në 1806. Ai u shkruante shqiptarëve që e shkruajnë në atë kohë për të përshëndetur kurorëzimin e tij si mbret: “Familja Bonaparte gjithashtu ishin fillimisht arbëreshë”.

Profesori Robert d’Angely, një Korsikan, ka shkruar gjithashtu për origjinën e familjes Bonaparte. Në librin e tij, i cili zgjati 30 vjet punë, në faqet 113-117, ai shkruan se edhe Napoleoni dhe Aleksandri i Madh, si dhe Skenderbeu, ishin shqiptarë. Emri origjinal i familjes së Bonapartit ishte “Kalë-miri”

Në faqen 37 në librin “Golgotha ​​e Shqipërisë” nga Leo Freundich, mund të lexohet se edhe Napoleon Bonaparte fliste shqip (arbereshi). Ai shpesh përdorte fjalë shqipe, veçanërisht me personat më të afërt për besim.

Michel Ney Duka i Elchingen, Princi i Lumit të Moskës, ishte Marshalli i Perandorisë. Napoleoni e quajti atë “le guximtar des braves” (gjermanisht: “më i guximshmi i trimave”). Kurdoherë që Napoleoni i jepte urdhra Michel Ney, në fund të porosisë ai përdorte shqip betime që Ney kurrë nuk i kuptonte. (Faqja 37 e “Golgotës së Shqipërisë”).

Në hartat e vjetra nga Napoleon Bonaparte, mund të shihet se ai mbulonte territorin nga Sllovenia në Greqi, Iliri i thirrur.

Marrëdhëniet e tij me Ali Pashë Tepelenën, mbretin shqiptar të Janinës (Janinë), ishin gjithashtu veçanërisht të mira. Tepelena ishte një shqiptare që sundonte pjesë të mëdha të asaj kohe ishte Shqipëria Osmane dhe Greqia. Napoléoni e mbështeti atë në çdo mënyrë.

* Arbëreshët janë një pakicë shqiptare e vendosur prej kohësh në Itali dhe Siçili. Ata fillimisht erdhën në shekullin e 15-të nga ato që tani janë shtetet e Shqipërisë dhe Greqisë. Ata flasin edhe sot një nëndialekt konservator të shqipes.

Kolumbiani i mediave Derb.ch të Zvicrës, Peter Schibler, kohët e fundit shkroi një artikull me titull “Helvetia për fillestarët” që do të ndihmonte të gjithë mësuesit e shkollës fillore të mësonin më lehtë Historinë Zvicerane.

ndërsa shkruan për përmendjen e parë të termit Helvetia në histori (58 para Krishtit) dhe personalitete si Angrí Gisáng, ai më vonë ndalet në pushtimet e Napoleon Bonapartit.

“Kombi Zviceran (me një fjali): Kombi Zviceran u themelua në 1291 dhe që nga viti 2003 u përfaqësua nga Këshilli Federal (Bundesrat). Më parë me Këshillin Federal krijoi klasën e vjetër politike (pa SVP).

“Para se shqiptari të vinte nga Korsika, Napoleon Bonaparta, Zvicra ishte një demokraci dhe nuk kishte nevojë për një Këshill Federal, sepse ishin burrat ata që vendosën nëse do të kishte paqe vitin e ardhshëm apo jo,” shkroi ai.

Napoleon Bonaparte ishte një nga perandorët më emblematikë të Francës që sundoi pothuajse të gjithë Evropën, duke arritur Egjiptin në fillim të shekullit të 19-të.

Ai lindi në Korsikë (1769), ndërsa ka shumë dokumente për origjinën e tij shqiptare ………..

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.derbund.ch%2Fhelvetia-for-beginners-657514576172%3Ffbclid%3DIwAR1WWiSXV1KH4C69DQchfYzuXmulB6zs-iKmtj15gAyvigza4gto7nRRj4w&h=AT3dJU5mmsURuw2hR1ZrAGBA5Uj3b-rLBj5xuupFz3U7bwKs0LAeV2Wt8zmGHrwFLGlwagnsmSDbAJ6M4xuiAm6i4kh-a301tzN35xxuZOWiLRuLujeq-KJ0_uyjYtf9KGTV&tn=-UK-R&c[0]=AT2zPYiFoGswMQR7qPukj4exBwnnUdD3RNXX_pM1x8NTX1eorzQKY2oF24d666ImqGwjtC3poy19OZb3lIFUGDvhZXW2pNU8Bpmu3eIpQdyt6CrF9yLAAJZbV4rhyT8SKpR_lix3tEx_gKq7zvuRRKkjiQ8Ao8fZXRjdnAhLb6N00pVAiXbC3BAhQ2bVLqvLIZVZJaKThu1RGut9P5o810nbkpr2KjJtgW4

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fgallica.bnf.fr%2Fark%3A%2F12148%2Fbpt6k5406276n.texteImage%3Ffbclid%3DIwAR096xyu3A3VtoZmJUQNoQnkbookQf57yW9-iyHkMuQhGkKFgwHoiEB6gv4&h=AT3Onny1ixK3MNU-FoaMfkd6GXVVEEp1RFpLD1PS4N28Yaq-SV3Rze30bFySifYokeT-QilmfuTuRaWB3E3kvG_esvzXJOVmMtn9Lh_A0e5TfhDAPLeQOR6fmDeSkGV5V3MJ&tn=-UK-R&c[0]=AT2zPYiFoGswMQR7qPukj4exBwnnUdD3RNXX_pM1x8NTX1eorzQKY2oF24d666ImqGwjtC3poy19OZb3lIFUGDvhZXW2pNU8Bpmu3eIpQdyt6CrF9yLAAJZbV4rhyT8SKpR_lix3tEx_gKq7zvuRRKkjiQ8Ao8fZXRjdnAhLb6N00pVAiXbC3BAhQ2bVLqvLIZVZJaKThu1RGut9P5o810nbkpr2KjJtgW4

https://www.facebook.com/people/Teuta-Ilire-Reka/100088938891669/?ref=embed_video