Fisi i izoluar i Amazonës lidhet me internetin e Elon Musk, krijojnë varësi nga ρornogr@fia dhe rrjetet sociale

Një fis i izoluar në Amazonë më në fund është lidhur me botën digjitale të internetit, falë Elon Musk, por pleqtë janë ankuar se rinia ka krijuar varësi nga rrjetet sociale dhe pornografia.

Fisi Marubo i Brazilit prej 2000 anëtarësh është përçarë nga ardhja e shërbimit të internetit “Starlink” nëntë muaj më parë.

“Kur mbërriti, të gjithë ishin të lumtur”, tha 73-vjeçari Tsainama Marubo, për The New York Times.

“Por tani gjërat janë përkeqësuar. Të rinjtë janë bërë dembelë për shkak të internetit, po mësojnë mënyrat e njerëzve të bardhë”, shtoi ai.

Fisi i izoluar i Amazonës lidhet me internetin e Elon Musk, krijojnë

Marubo janë një fis i çiltër, të cilët madje turpërohen kur puthen në publik, por Alfredo Marubo (të gjithë Marubo përdorin të njëjtin mbiemër) tha se është i shqetësuar për ardhjen e shërbimit, i cili ofron internet super të shpejtë në qoshet e largëta të planetit.

Alfredo tha se shumë të rinj Marubo kanë shpërndarë video pornografike në biseda në grup dhe ai tashmë ka vërejtur më shumë “sjellje seksuale agresive” te disa prej tyre.

“Ne jemi të shqetësuar se të rinjtë do të duan të eksperimentojnë me to”, tha ai për aktet e çuditshme seksuale ndaj të cilave janë ekspozuar papritur në ekran.

“Të gjithë janë aq të lidhur sa ndonjëherë nuk flasin as me familjen e tyre”, shtoi ai.

Fisi i izoluar i Amazonës lidhet me internetin e Elon Musk, krijojnë

Starlink funksionon duke lidhur antenat me 6000 satelitë që fluturojnë në orbitën e ulët të Tokës. Antenat e nevojshme iu dhuruan fisit nga sipërmarrësi amerikan Allyson Reneau.

Fillimisht, interneti u pa si diçka pozitive për fisin e largët, i cili ishte në gjendje të kontaktonte shpejt autoritetet për ndihmë me emergjencat, duke përfshirë kafshimet potencialisht vdekjeprurëse të gjarpërinjve.

Fisi i izoluar i Amazonës lidhet me internetin e Elon Musk, krijojnë

“Tashmë ka shpëtuar jetë”, tha Enoque Marubo.

Anëtarët janë gjithashtu në gjendje të ndajnë burime arsimore me fise të tjera Amazoniane dhe të lidhen me miqtë dhe familjen që tani jetojnë diku tjetër.

Interneti ka hapur gjithashtu një botë mundësish për të rinjtë Marubo, disa prej të cilëve nuk kanë qenë në gjendje të konceptojnë atë që shtrihet përtej rrethinave të tyre.

Fisi i izoluar i Amazonës lidhet me internetin e Elon Musk, krijojnë

Një adoleshente tha për The Times se ajo tani ëndërron të udhëtojë nëpër botë, ndërsa një tjetër thotë se aspiron të bëhet dentiste në Sao Paulo.

Megjithatë, Enoque u ankua edhe për dobësitë e rëndësishme. “Kjo e ndryshoi rutinën aq shumë sa ishte e dëmshme”, tha ai.

“Në fshat, nëse nuk gjuan, peshk dhe mbjell, nuk ha. Disa të rinj ruajnë traditat tona”, shtoi TamaSay Marubo, “por të tjerët thjesht duan të kalojnë tërë pasditen në telefonat e tyre”.

Fisi i izoluar i Amazonës lidhet me internetin e Elon Musk, krijojnë