Gοdet gjiηe koΙogia shqiρtare: Βυrrat tonë kanë sρ ermέn më të dόbët në Ballkan, ja arsyeja…

Gjinekologia e njohur, Aida Kumnova ka diskutuar për shkaqet që bëhen pengesë për t’u bërë prindër, duke thënë se burrat në Kosovë dyshohet se kanë sp ermën më pak kualitative në Ballkan.


Sipas saj, burrat e Kosovës kanë cilësinë më të dobët të spe rmës në rajon.

“Në Kongresin botëror të infertilitetit që ishim në Vjenë, tema kryesore ka qenë ushqyeshmëria.

Kjo është një prej faktorëve kryesor që mundet me shkaktu infertilitet. Psh. mungesa e vitaminës D mund të rrit shanset për abort

sepse formohen vezët që nuk janë kualitative për shkak të mungesës së kësaj vitamine, dmth përveç acidit folik”, ka deklaruar mjekja Kumnova.

Mirëpo një patologji që për doktoreshën është alarmante, është infertiliteti mashkullor.

Ky problem në Kosovë dyshohet se është me numrin më të madh në Ballkan. Kjo për faktin se burrat kosovarë e kanë spe/rmën më pak kualitative.

“Në bazë të disa të dhënave fertiliteti mashkullor është më i madhi në Ballkan. Kjo do të thotë që meshkujt e Kosovës kanë spe rmën më jokualitative në këto vende.

Disa institucione e krahasojnë sp ermo/gramin e burrave në Kosovë me burrat në Irak. Por e dimë që në Irak ka pasur më shumë lu/ftime dhe më shumë uranium.

Është e vërtetë që ende mund të kemi intoksinim me uranium nga lu/fta, mirëpo shoqata e gjinekologëve dhe Oda e Mjekëve duhet ta sensibilizoj më shumë këtë çështje sepse është alaramuese.

Po ashtu më tepër se 45 për qind të rasteve me probleme të infertilitetit, problemi është te burrat. Krahasuar me vendet evropiane është shumë numër më i madh”, ka thënë doktoresha Aida Kumnova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *