Βëri … ks me një d eΙfin, rrëfehet g. rυaja që u bë pjesë e studimit shkencor : Ai më Κίshte qεjf dhe…

SHBA– Margaret Howe Lovatt ishte vetëm 20 vjeçe kur filloi punën në një laborator me qëllimin për të kuptuar delfinët dhe për t’i mësuar ata të flasin. Ajo i kishte dashur kafshët që kur ishte një vajzë e vogël. 

Margaret  ngjalli një magjepsje gjatë gjithë jetës me kafshët dhe mënyrën sesi ata komunikojnë dhe kjo e çoi që ajo të bëhej pjesë kryesore e një eksperimenti të financuar nga NASA në vitet 1960.

Në dallim nga shumica e fëmijëve, Margaret u rrit duke ëndërruar se një ditë do të komunikonte me kafshët. Ëndrra e saj u realizuan në Krishtlindjen e vitit 1963, kur ajo po jetonte në ishullin Karaibe të St Thomas.  Kunati i Margaret përmendi se kishte një laborator sekret në një skaj të ishullit, ku ata po kryenin ekperimente me delfinët. Gregory Bateson ishte drejtori i laboratorit dhe u mahnit menjëherë nga gruaja e re dhe i tha asaj se dëshironte të përfshihej dhe të bënte gjithçka që mund të ndihmonte.

Margaret Lovatt me delfinin Petter.

Ai e lejoi Margaret të vëzhgonte delfinët dhe të shkruante gjithçka që ajo vëzhgoi, pavarësisht se nuk pati trajnim shkencor, ajo ishte e aftë për të zbuluar sjelljet e kafshëve dhe vendi i saj në studim ishte i siguruar. Kur Margaret takoi për herë të parë treshen e delfinëve ata ishin vendosur në një pishinë deti poshtë laboratorit, ku mund të vëzhgoheshin çdo ditë.


Financuar nga NASA, skema ishte të përcaktonte nëse delfinët mund të aftësoheshin për të kuptuar dhe folur anglisht. Por shkencëtarët ishin të vendosur për të parë më nga afër krijesat dhe dolën me një plan të çuditshëm për t’i parë ato në jetën e përditshme. Dhe ndërsa Margaret kaloi më shumë kohë me krijesat madhështore, ajo formoi lidhje gjithnjë e më të ngushta me ta, veçanërisht Peter (njërin nga delfinët meshkuj), me të cilin pretendoi se ka kryer marrëdhënie seksuale.

Margaret Lovatt me delfinin Petter.

Ajo shpjegoi: “Peter-it i pëlqente të ishte … me mua. Ai fërkohej në gju, këmbë ose dorën time dhe unë e lejova këtë. Ishte seksuale nga ana e tij, nuk ishte seksuale nga e imja, mbase sensuale”.

Margaret pretendon se kjo u bë një pjesë e rregullt e studimeve të saj, pasi ajo u përpoq t’i mësonte Peter të fliste anglisht. Laboratori ishte krijuar nga neuroshkencetari amerikan, Dr John Lilly, i cili kishte studiuar gjitarë detarë përgjatë viteve. Ai shpresonte që eksperimenti i tij në ishullin e Karaibeve të mundësonte delfinët të bënin tinguj të ngjashëm me njerëzit përmes vrimave të tyre të goditjes dhe t’u mundësonin atyre të komunikojnë me njerëzit.

Dr Lilly siguroi mbështetjen financiare të NASA-s pasi mendonte se kjo do të mundësonte të kuptuarit e formave të tjera inteligjente të jetës që përdorin një formë të ndryshme të komunikimit. Sidoqoftë, ajo që kishte filluar si një përvojë e pafajshme u përfshi në skandal deri në kohën kur u mbyll. Jo vetëm marrëdhënia seksuale e Margaret me Peter, por kishte edhe thashetheme se delfinët ishin zhdukur.

Burimi: Mirror