Aleksandri i Madh dhe origjina nga Mati (VIDEO)

Gjuhëtarja dhe akademikja Anila Omari e ftuar në emisionin Shqip nga Rudina Xhunga në DritareTV foli për prejardhjen e shqiptarëve. Zonja Omari flet edhe për prejardhjen e Aleksandrit të Madh të Maqedonisë. Akademikja tregon disa botime që tregonin për origjinën nga Mati të Aleksandrit të Madh.

“Në Mesjetë, në kohën e humanizmit në gjuhën e kulturës së asaj kohe në latinisht, thuhet që për shqiptarët përdorej termi maqedonas, ose epirot. Me maqedonas kuptoheshin shqiptarët. Gjithmonë shqiptarët i ka shoqëruar kjo ndjenja e lashtësisë. Unë kam gjetur shumë edhe nëpër shkrime. Kam lexuar librin e zonjës Rose Lane për Majat e Shalës.

Shqiptarët që ishin aty, me plakun e shtëpisë në krye, thanë: “Nuk e dini ju prejardhjen e shqiptarëve?” Plaku filloi të tregojë historinë që i kishin treguar paraardhësit e tij brez pas brezi që 400 vjet më parë. Ai jepte një prejardhje ndërsa numëronte gjithë mbretërit e Maqedonisë së Lashtë. Aleksandri i Madh, thoshte ai është mbreti ynë i 22-të. Nuk besoj që atij plakut të vjetër t’ia ketë mësuar dikush nga shkolla këto gjëra. Zonja Lane vitin tjetër bën një tjetër udhëtim dhe shkon në zonat e Matit, aty thuhej se kishte lindur Aleksandri i Madh. Aty konsistoi që banorët flisnin si për diçka të zakonshme për faktin se Mati ishte atdheu i Aleksandrit, apo për rrugën që kishte bërë ai kur u rrit dhe shkoi pastaj në Selanik. E tregonin si normalitet që kjo është zona e lindjes së Aleksandrit. Biles e quajnë Petrelë. Ajo Pela që thuhet se ka lindur Aleksandri, është Petrela. Kështu është thënë edhe nga autorët tanë të vjetër. Pjetër Bogdani thotë: Leka i Madh prej Petrele, ndë Arbën.” Emri “lek” u vu nga Zogu për nder të Lekës së Madh. Dhe në librat shqiptarë, tekste shkollore të paspavarësisë kështu trajtohet. Në kohën e pushimit italian nxorën një monedhë me figurën e Aleksandrit të Madh.”, thotë gjuhëtarja në DritareTV./K.C/dritare.net