E thοne eksρertet! Ja sa h.erë në javë duhet të b. ëηi …ks

Meshkujt që bëjnë s.e.ks tre ose më shumë herë në javë e ulin rr.ezikun e tyre përgjysmë të v ua.jnë s u.lm në zemër dhe god.itje në tru, sipas hulumtimit të dalë nga Universiteti Queens në Bel.fast.

Përjeton st res, a nkth, pagjumësi, dh imbje trupi, im unitet të dobët? Rezulton se ka një serë sëm undjesh që mund të shërohen thjesht duke bërë s.eks rregullisht.

Këtë nuk e themi ne po eksp.ertët amerikanë dhe britanikë cilët tregojnë një sërë arsyesh se pse ti dhe partneri yt duhet të bëni se.k s çdo ditë. Se.ksi ul stresin.

Nëse ke kaluar një ditë të gjatë e të vështirë në punë, s.e.ksi i mbrëmjes të ndihmon të relaksohesh aq shumë sa të harrosh gjithë lodhjen dhe stresin e ditës.

Gjatë se.k.sit, trupat prodhojnë dopaminë, endo.rfinë dhe oksit.ocinë të cilat kur bashkohen rrisin nivelin e lumturisë duke eli m.inuar, st resin, lo dhjen dhe ank.thin. Se..ksi është një ushtrim i kënaqshëm.

Kur përmendim fjalën stërvitje, shumë prej nesh e mendojnë si një gjë të lodhshme, madje një tm.err të vërtetë, por kjo nuk vlen kur flasim për se.k.sin.

Gjatë aktit se.ksual, trupat tanë përjetojnë ndryshime fiziologjike që janë të ngjashme me ushtrimet rutinë. Rritet niveli i frymëmarrjes, muskujt lëvizin e kështu digjen kaloritë e tepërta.

Pra nëse bën s.e.ks vetëm tre herë në javë, mund të dj.egësh rreth 7500 kalori në vit. Studiuesit në Universitetin Wilkes të Pensilvanisë zbuluan se studentët e tyre, të cilët deklaruan se kishin marrë.dhënie se.k.suale të paktën dy herë në javë, kishin nivele më të larta të antitrupave se ata që nuk bënin s e.ks.

Gjatë se.k s it, antigjenët si imunoglobulina A lëshohen, të cilat luf.tojnë viru.set nga i ftohti i zakonshëm dhe gripi. Edhe një lajm tjetër i mirë, sa më shumë s.eks aq më shumë antigjenë do të lëshohen. Se.ksi ul pr.esionin e gja.kut.

Marrëdh.ëniet përmirësojnë ndjeshëm ten sio nin e gj.ak ut dhe këtë e tregoi më së miri një studim i kryer nga Universiteti i Paisley zbuloi se s.ek.si redukton pre sionin e gj.akut.

S.eksi ndihmon në të pasurit një zemër të shëndetshme. Studiuesit nga Instituti i Kërkimeve në Angli, u zbulua se meshkujt kanë 45 % më pak gjasa të preken nga sëm.u ndjet kardio.vas kulare nëse bëjnë se.ks rregullisht.

Se.ksi ndihmon në lehtësimin e dh.im bjeve. Nëse përjeton dh.imbje ose vu.an nga migrena, sëmu.ndje kronike e kokës, se.ksi është ilaçi i vërtetë.

Specialisti i artritit George Erlich kreu një studim mbi pacientët e tij dhe gjeti se ata që kishin marrëd.hënie se.k.s uale përjetonin më pak dhi.mbje sesa ata që nuk kryenin.

Nëse mens tr uacionet i keni paksa të çrregullta, do të thotë se nuk po bën s e.ks aq sa duhet. Siç u përmend më parë, s.eksi redukton str esin dhe kështu do të ndikim pozitiv edhe në ciklin menst.rual.